Foto: LETA

Ģenerālprokuratūras izmeklēšana saistībā ar bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieces, pašreizējās Rīgas domes deputātes Jutas Strīķes (JKP) izsekošanu, pēc viņas pašas domām, ir "kārtējā formālā atrakstīšanās".

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka Drošības policija (DP) nav veikusi Strīķes izsekošanu, kā viņa pati iepriekš publiski apgalvoja, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Strīķe norādīja, ka visas pazīmes liecina par virspusēji veiktu izmeklēšanu, kas aprobežojās ar formāla jautājuma uzdošanu Drošības policijai (DP), nevērtējot DP faktisko rīcību, turklāt nevienā brīdī Ģenerālprokuratūra neesot sazinājusies ar pašu Strīķi, lai noskaidrotu, kāda ar izsekošanu saistīta informācija vai pierādījumi ir viņas rīcībā.

Strīķe arī atgādināja, ka pirms pāris gadiem jau tika atklāts, ka DP darbinieki ir veikuši nelikumīgu izsekošanu. Taču atbildē, kas patlaban ir saņemta no Ģenerālprokuratūras, ir runāts tikai par oficiālo DP rīcību. Strīķe gan atzina, ka neko vairāk no Ģenerālprokuratūras izmeklēšanas arī nebija gaidījusi

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka DP nav veikusi Strīķes izsekošanu. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Sutugina skaidroja, ka sakarā ar plašsaziņas līdzekļos publicēto informāciju par to, ka 13. jūnijā DP amatpersonas veica Strīķes novērošanu, Ģenerālprokuratūrā atbilstoši Operatīvās darbības likumam tika veikta pārbaude.

Pārbaudē noskaidrots, ka DP amatpersonas minētajā datumā attiecībā pret Strīķi nav veikušas operatīvās darbības pasākumus, tai skaitā operatīvo novērošanu, tas ir, izsekošanu.

Strīķe iepriekš sacīja, ka savulaik DP ilgstoši strādāja par operatīvo darbinieku un KNAB vadīja operatīvo darbību, tāpēc labi pārzina novērošanas specifiku un ir absolūti pārliecināta, ka šīs darbības attiecībā pret viņu veikusi tieši DP. Strīķe arī apliecināja, ka nekādu noziegumu nav pastrādājusi un uz DP nav saukta, līdz ar to nav zināms, vai pret viņu ir sākts kriminālprocess vai arī kāda pārbaude.

Strīķe savā kontā sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka 13. jūnijā Imantā pie savas daudzdzīvokļu mājas konstatējusi, ka viņu izseko DP darbinieki. "Labi zinot, kā tiek organizēta izsekošana, ierastajā Imantas vidē nav grūti saskatīt DP raksturīgo profesionāli vājo darbu. Pat pasveicināju vienu no ekipāžām, tie no pārsteiguma zaudēja runas dāvanas," raksta Strīķe, kura pati savulaik karjeru veidoja DP.

Viņa norādīja, ka jau gadiem ilgi DP veic pārbaudes par sniegtajām intervijām, pratina žurnālistus, rosina "mistiskus kriminālprocesus par it kā valsts noslēpuma izpaušanu, atzīst par aizdomās turēto viņas bijušo kolēģi KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Juri Jurašu, kas ir ziņojis par viņam piedāvāto kukuli un iestāžu bezdarbību".

Kriminālprocesa likumā paredzētas 11 speciālās izmeklēšanas darbības, kādas drīkst pielietot tiesībsargājošā iestāde, piemēram, sakaru līdzekļu kontrole un personas novērošana un izsekošana. Savukārt Operatīvās darbības likumā teikts, ka ja izmeklēšanas vai drošības iestādes rīcībā ir pamatota informācija par personas gatavotu vai izdarītu noziedzīgu nodarījumu vai tās radītu valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumu, ir atļauta šīs personas ilgstoša operatīvā novērošana. Ilgstoša izsekošana ir pieļaujama tikai operatīvās izstrādes gadījumos.

Savukārt DP kategoriski noraidīja Strīķes izteikumus un aicināja Strīķi atturēties no nepamatotiem publiskiem izteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!