Foto: LETA

Pagaidām vēl nav savākti desmit deputātu paraksti, lai rosinātu Saeimu lemt par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) demisiju, pastāstīja politiķis Mārtiņš Šics (LRA).

Deputāts sacīja, ka vēl sagaida kolēģu atsaucību, parakstoties par šo pieprasījumu. Viņš arī piebilda, ka šodien Saeimas sēdē nebija klāt visi parlamentārieši. Līdz ar to Šics pieļauj, ka kāds šo priekšlikumu vēl varētu atbalstīt.

Ministra demisijas rosināšanai nepieciešams savākt desmit Saeimas deputātu parakstus, bet opozīcijā esošajā Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijā ir septiņi parlamentārieši. LRA deputāti aicina par ministra demisijas pieprasījumu parakstīties arī citus Saeimā ievēlētos deputātus. Pagaidām citu partiju pārstāvji nepauž gatavību parakstīties par šo iniciatīvu.

"Ņemot vērā, ka šobrīd ir jārod skaidra pārliecība, ka Dūklavs nav slēpis no sabiedrības savā īpašumā esošus uzņēmumus, īpašumus vai citas mantiskas vērtības un tieši vai netieši izmantojis savus politiskos amatus savu interešu realizācijai, viņam būtu jāatkāpjas no ministra amata," norāda deputāts Juris Viļums.

Savukārt LRA deputāts Mārtiņš Šics uzsver, ka Dūklavs "bija saistīts ar "Dogo" sāgu un tās paviršu izmeklēšanu", kā arī tikās ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču.

Lai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) varētu veikt izmeklēšanu, kas saistīta ar "oligarhu sarunās" izskanējušo informāciju, un tai būtu arī sabiedrības uzticēšanās, svarīgi ir gūt pārliecību, ka Dūklavs vai viņa partijas biedri nemēģinās izmantot savu politisko varu, lai šo izmeklēšanu ietekmētu, akcentē LRA.

Kā ziņots, KNAB sācis pārbaudi par Dūklava, iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā.

KNAB, balstoties uz žurnālā "Ir" publiskoto informāciju, sadarbībā ar VID ir sācis resorisko pārbaudi par publiski izskanējušo informāciju, ka, iespējams, valsts amatpersonas deklarācijās nav uzrādīts īpašums Rīgas brīvostas teritorijā, pavēstīja KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šonedēļ žurnālistiem paziņoja, ka birojs pārbaudīs žurnālā "Ir" publicēto "oligarhu sarunu" autentiskumu. Ja šī informācija ir autentiska, tad noteikti daļa no tās neesot skatīta kriminālprocesā. Gadījumā, ja pārbaudes laikā sarunu saturā būs informācija par iespējamiem amatpersonu noziegumiem, tad KNAB to pārbaudīs, solīja Straume.

Dūklavs noliedz žurnālā "Ir" publicēto, no viesnīcā "Rīdzene" noklausītajām sarunām izrietošo informāciju, ka viņam pastarpināti piederētu zemesgabals Rīgas brīvostas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!