Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien Kijevā sākas 19. Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas samits, kas noritēs divas dienas. Samitu apmeklē arī Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, kurš pēc Kijevas vizītes apmeklēs tālāko Ukrainas armijas kontrolēto punktu Donbasā – Talakivku, kā arī frontes zonas pilsētu Mariupoli.

Kijevā notiekošo samitu, kurā spriedīs par konfliktu Ukrainā, Krimas aneksiju, Minskas vienošanos, reformu procesu, kā arī reģionālo drošību kopumā, apmeklē arī Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers. Ukrainu pārstāv prezidents Petro Porošenko.

Uzreiz pēc samita Dombrovskis apmeklēs Austrumukrainu. Kā portālu "Delfi" informē Dombrovska EK kabineta pārstāvji, bijušais Latvijas premjers frontes zonā apmeklēs skolu, kā arī aplūkos ES finansētus projektus, lai redzētu, kā tiek izmantoti ES sniegtie palīdzības līdzekļi.

Ziņots, ka otrdien, neilgi pirms samita, oficiāli apstiprināts ES un Ukrainas asociācijas līgums, kas stāsies spēkā 1. septembrī. Tāpat 11. jūnijā stājies spēkā Ukrainas un ES bezvīzu režīms, kas ukraiņiem tūrisma nolūkos ar biometriskajām pasēm ļauj doties uz ES dalībvalstīm, izņemot Īriju un Lielbritāniju.

ES un Ukraina sākotnēji asociācijas līgumu paredzēja parakstīt 2013. gadā, taču toreizējais prezidents Viktors Janukovičs to pēc ilgām pārrunām atteicās darīt. Pēc Janukoviča lēmuma sākās plaši protesti, pēc kuriem Krievija okupēja Krimu, kā arī uzsāka kara darbību Austrumukrainā.

ES un Ukrainai līguma politisko daļu izdevās parakstīt 2014. gada pavasarī.

Ziņots, Krievija okupēja Krimas pussalu un iebruka Austrumukrainas kontinentālajā daļā, kur karadarbībā dzīvību zaudējuši tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!