Foto: Valsts policija

Analizējot izmeklēšanā izņemtos videofailus vairāk nekā 250 gigabaitu lielumā, likumsargi konstatējuši, ka Liepājā pazudušais piecgadīgais Ivans Berladins pazušanas dienā, 1. jūlijā, izkāpis no sabiedriskā transporta Grobiņas novada Dubeņos.

Valsts policija portālu "Delfi" informēja, ka, analizējot izņemtos 200 stundu ieraksta videofailus, likumsargi atklājuši nozīmīgu pavedienu par Ivana Berladina pārvietošanos pazušanas dienā. Pēc pavisam sīka video fragmenta, kurā bijis iespējams saskatīt vien daļu no Ivana sandales, izmeklētāji atklājuši, ka zēns, visticamāk, sajaucis autobusu pieturas un braucis līdz pat Dubeņiem, kur izkāpis.

Pirmdien zēna meklēšana koncentrēsies šajā rajonā un tās apkārtnē, kur jau svētdien pacēlies helikopters.

Policija skaidro, ka pazušanas dienā, zēns sākotnēji izkāpis autobusa galapunktā Kuršu laukumā, kur, visticamāk, sajaucis pieturvietas un tālāk braucis ar autobusu Grobiņas virzienā. Ņemot vērā jauniegūto informāciju, Valsts policijas izmeklētāji atklājuši, ka zēns izkāpis autobusa gala punktā Dubeņos, kur, spriežot pēc šī brīža rīcībā esošās informācijas, zēns arī palicis. Jau svētdien, 9. jūlijā, Valsts policija pār Dubeņiem pacēlusi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteru, lai no gaisa pārmeklētu teritoriju. Pirmdien meklēšana turpinās, sākot ar Dubeņu apkārtni.

Kā aģentūrai LETA stāstījis Liepājas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Uģis Āva, konkrētā reisa šoferis policijai atzinis, ka autobusā iekāpušais zēns varētu būt līdzīgs pazudušajam Ivanam. Šoferis stāstījis, ka pieturā Kuršu laukumā iekāpuši daudzi pieaugušie un vadītājs nodomājis, ka zēns ir kopā ar kādu no viņiem. Tā dēvētā nulles biļete, kas paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem šajā gadījumā netika izdrukāta un izsniegta, jo konkrētais maršruts neskaitās starppilsētu.

Pazudušā piecgadnieka meklēšanā iesaistīti plaši spēki un kopumā iepriekšējās nedēļas izskaņā, no 7. jūlija, meklēšanā katru dienu iesaistījušies ap 260 pieredzējuši speciālisti no Valsts policijas, Liepājas pilsētas pašvaldības policijas, NBS, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī brīvprātīgo organizācijas "bezvests.lv". Kopš Ivana meklēšanas pasākumos izmantotas citas metodes, Valsts policija ar Jūras spēku mācību centra karavīru iesaisti un sniegto atbalstu, koordinējusi speciālistu darbības izveidotajā meklēšanas vadības centrā.

Iesaistītie spēki no jauna pārmeklējuši Liepāju un tās apkārtni, izmantojot arī speciālos līdzekļus – NBS helikopteru, laivas, kā arī pēc nepieciešamības piesaistot ūdenslīdējus. Policija norāda, ka arī "bezvests.lv" sniedzis nozīmīgu palīdzību Ivana meklēšanā, iesaistot profesionālu apmācītu meklētāju grupu, kā arī sniedzis nenovērtējamu atbalstu ar speciālu tehniku, kas ļāvis meklētājiem pārbaudīt šauras, dziļas, arī ar ūdeni piepildītas vietas. Līdz ar to Liepājā un tās apkārtnē pārmeklētas aizdomīgas akas, notekvadi, barakas, forti un citas nedrošas un grūti pieejamas vietas.

Valsts policija izsaka pateicību visiem meklēšanā iesaistītajiem spēkiem, kas devuši nozīmīgu ieguldījumu zēna meklēšanā. Tāpat Valsts policija pasakās ikvienam iedzīvotājam, kurš sniedzis savu devumu bērna meklēšanā, norādot, ka tas ir nenovērtējams.

Papildu likumsargi uzsver, ka paralēli atkārtotai Liepājas un tās apkārtnes pārmeklēšanai, trīs dienu laikā Valsts policijas izmeklētāji aptaujājot ieguvuši informāciju no aptuveni 200 iedzīvotājiem Liepājā un tās apkārtnē. Tāpat šo dienu laikā vairāk nekā 160 iedzīvotāji aktīvi informējuši Valsts policiju ne tikai sūtot informāciju speciāli Ivana meklēšanai izveidotajā e-pastā, bet arī zvanot pa tālruņiem 116000 un 110. Valsts policijas amatpersonas šo informāciju 24 stundu režīmā nepārtraukti analizējušas un pārbaudījušas, uz to attiecīgi reaģējot.

Meklējot kādu pavedienu bezvēsts pazudušā Ivana lietā, svētdien kopā ar brīvprātīgajiem pārmeklēts Liepājas atkritumu poligons, kopumā pārbaudot 12 tonnas atkritumu, kas ievesti poligonā kopš 1. jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!