Daži partijas "Vienotība" biedri varētu pāriet uz "Jauno konservatīvo partiju" (JKP), intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" atzinis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Viņš paudis uzskatu, ka "Vienotības" 'plāns par 10% reitingu nerealizējas, tieši otrādi, bet pieaug JKP reitings".

"Aizkulišu sarunās jau ļoti aktīvi tiek runāts par dažu Vienotības pārstāvju pārdislokāciju uz JKP," izteicies politiķis.

Vaicāts, ar kādu mērķi atklātībā parādījušās tā dēvētās Rīdzenes sarunas, Brigmanis norādījis, ka to publiskošanas "mērķis ir cits un nepārprotams: bija putekļos nomests pretkorupcijas un oligarhu apkarošanas karogs, ko ik pa brīdim dažādās kombinācijās un dažādi politiskie spēki ir izvilkuši un vicinājuši".

"Tagad JKP, redzot "Vienotības" vājumu un to, ka tās tēls neļauj nest korupcijas apkarošanas karogu, sniedzas pēc tā un ņem savās rokās. Ko tad tam vajag – vienkārši skaļi kliegt, ka Latvijas briesmās, ka viss ir nozagts. Ne par ko citu jau runāt tad vairs nevajag – ne par reformām, ne par algām, ne pensijām, neko. Dzīve ir parādījusi, ka noteiktai sabiedrības daļai pietiek, ja konsekventi uztur šo ideju par pretoligarhu cīņu, ja atrodas procesu skaidrotājs, kuram notic uz vārda," atzinis Brigmanis.

Viņš paudis viedokli, ka JKP varētu būt nākamo Saeimas vēlēšanu "baltais zirgs", sakot, ka "tie ir tie, kas, turot jau pieminēto karogu, jās uz priekšu, tam astē turoties dažiem "Vienotības" biedriem. Pārējie "Vienotības" biedri jau laikam ierakstījuši savu vārdu politikas vēsturē".

Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekle Gunta Līdaka intervijā NRA pirmdien atzinusi, ka līdz ar tā dēvēto Rīdzenes sarunu publiskošanu "ir sākusies Saeimas priekšvēlēšanu kampaņa, kas ir orientēta uz konkrētiem politiskajiem spēkiem".

"Tāpēc ir publicētas tieši šīs sarunas. Otrs jautājums ir par mediju paškritiku, par spēju izvērtēt politiķu un mediju mijiedarbību. Šobrīd nav noticis nekas jauns un pārsteidzošs, tikai strauji sākusies nežēlīga politiskā kampaņa pirms Saeimas vēlēšanām. Šai kampaņai nav nekāda sakara ar cīņu pret "oligarhiem", bet tā ir medijos vislabāk pārdodamā prece pirms vēlēšanām," paudusi Līdaka.

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā pirms nedēļas publicētajā rakstā lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!