Foto: LETA

Drošības policija (DP) nolēmusi nesākt kriminālprocesu par Saeimas deputāta Edvīna Šnores (VL-TB/LNNK) kādā izdevumā minētajiem izteikumiem par krieviem un utīm, noskaidrots DP.

DP ir pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo notikušajā netika konstatētas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes saskaņā ar Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma normām.

Vienlaikus DP vērš uzmanību, ka, tās vērtējumā, šādi izteicieni, kas var būt aizskaroši noteiktai sabiedrības daļai, neveicina sabiedrības saliedētību.

Jau ziņots, ka par Šnores izteikumiem tiesībsargājošās iestādēs vērsās prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans.

Lindermans iesniegumā rakstījis, ka 19. maijā izdevumā "Nacionālās Ziņas", tika publicēts Šnores raksts, kurā, atsaucoties uz kādreizējo sabiedrisko lietu ministru Ādolfu Bērziņu, politiķis esot norādījis, - "ja vienreiz ielaidīsi krievu uti kažokā, ārā to dabūt būs grūti". "Patiešām, redzam, ka PSRS laika krievvalodīgie iebraucēji, lai arī pastāvīgi gāna un sunī Latviju, prom nebrauc," publikācijā minējis Šnore.

Lindermana ieskatā, citas tautības pielīdzināšana utīm, tarakāniem, tārpiem, baciļiem esot tipisks nacistiskās propagandas paņēmiens, kura mērķis esot sagatavot masu apziņu citu tautību nogalināšanai, jo "utis un tarakānus nav žēl saspiest, iznīcināt".

Lindermans uzskatīja, ka Šnores izteikumi ir vērtējami pēc Krimināllikuma panta par nacionāla, etniska un rasu naida izraisīšanu.

Tikmēr jūnija vidū Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums pauda uzskata, ka Šnore pārkāpis deputātu ētikas kodeksu, savā rakstā spriedelējot par krieviem un uti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!