Foto: LETA

Neskatoties uz to, ka aizritējusi jau trešā ģimenes ārstu streika diena, Nacionālajam veselības dienestam (NVD) nav pilnīgas informācijas par visiem streikojošajiem ārstiem. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) nesteidzas ar sarakstu iesniegšanu dienestam, baidoties no "izrēķināšanās" ar streikotājiem.

Kā norādīja NVD, dienests turpina sazināties ar ģimenes ārstiem, mēģinot gūt informāciju par to, cik ārstu un kādās veselības aprūpes iestādēs piedalās streikā, taču tas nesokas viegli, jo mediķi par savu dalību streikā atbild kūtri. NVD jau iepriekš bija vērsies ar aicinājumu ģimenes ārstiem ziņot par savu dalību streikā, taču daļa mediķu dienestam vai nu neatbild pēc būtības, vai neatbild vispār.

Uz NVD jautājumiem mediķi sniedz dažādas atbildes, tostarp aicina vērsties pie Streika komitejas, kurai būtu jāsniedz ziņas par ārstu dalību streikā. Dienests turpina sazināties ar ģimenes ārstiem, lai iegūtu pilnīgu informāciju par streika apjomu.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pārstāve advokāte Solvita Olsena skaidroja, ka asociācija NVD nedod streikotāju sarakstu, jo streikotāju sarakstu tiesīgas pieprasīt tikai likumā norādītās institūcijas, bet NVD nav to vidū.

"Iesniedzot streikotāju sarakstu, mums ir jāgarantē, ka pret visiem sarakstā esošajiem ārstiem būs likumiska aizsardzība, ka saraksts netiks izmantots, lai vērstos pret šiem cilvēkiem. Tas mums neļauj šo sarakstu izsniegt visiem, kas to gribētu. Risks, ka NVD vērsīsies pret streikiem, ir dokumentēts," teica Olsena. Viņas ieskatā, cilvēkiem ir jāzina, "kāda veida spiediens patlaban jāiztur katram ārstam, kurš gatavs cīnīties par pacientu tiesībām saņemt labāku veselības aprūpi".

Uz jautājumu par to, kāpēc ģimenes ārstu streika laikā netiek publiskotas ārstniecības iestādes, kurās ģimenes ārsti streiko, tādējādi sniedzot informāciju pacientiem par vietām, kur mediķi pārstājuši sniegt pakalpojumus, Olsena sacīja, ka streikā sākotnēji plānoja piedalīties visi LĢĀA biedri.

"Streika pieteikumā un pacientiem tika pateikts, ka jārēķinās ar to, ka streikos faktiski visi ģimenes ārsti, bet streiks ir ārsta izvēle un ārstiem ir dažādi apstākļi, kāpēc viņi izvēlas vai neizvēlas streikot. Šajā situācijā pastāv tādi aizliegti līdzekļi, ka Streika komitejai ir ļoti svarīgi atrast risinājumus, lai pasargātu ārstus, kas izvēlējušies streikot, tāpēc pārlieku daudz sarakstu publicēšana nav ārstiem droša. Protams, ja to prasītu institūcijas, mums šis saraksts ir un mēs to varētu parādīt, taču jāņem vērā, ka ārsts pats lemj, vai piedalīties [streikā]. Līdz ar to saraksts nekad nebūs simtprocentīgi precīzs, jo ārsti var iesaistīties streikā, piemēram, atgriežoties no atvaļinājuma," teica Olsena.

"Kas mūs ļoti uztrauc – valstij ir jāgarantē streikotājiem aizsardzība. Tas, ko šodien redzam – Valsts darba inspekcija, kurai ir jāaizstāv darbinieki, ir atteikusies to darīt. Tātad streikotājiem netiek nodrošināta likumā noteiktā aizsardzība. Ja šāda veida ietekmēšana turpinās un aizsardzība nav iespējama, tad tas būtiski apdraud streiku. Mums jāmeklē līdzekļi, kādā veidā pasargāt ārstus, kuri tiešām no valsts varas baidās, jo valsts vara neievēro Satversmē noteiktās tiesības. Izpētot dokumentus pirms streika, mēs noskaidrojām, ka ārstiem ir tiesības streikot," norādīja Olsena.

Viņa skaidroja, ka faktiski nepieciešamo informāciju par to, vai ģimenes ārsts streiko, pacients saņem šī ārsta praksē, kur ir medicīnas māsa, kas var sniegt nepieciešamo informāciju. "Nekāds saraksts nav pilnībā informatīvs, tāpēc esam izsūtījuši visiem ģimenes ārstiem informāciju, kādā veidā informēt pacientus par streiku. Pacienti to informāciju saņem. Tagad skaļi klaigā NVD – viņiem ir interese ietekmēt ārstus, ne jau palīdzēt pacientiem. Ja viņi gribētu palīdzēt pacientiem, tad viņi būtu sen vienojušies ar LĢĀA par rīcību streika laikā," norādīja asociācijas pārstāve.

Ar NVD LĢĀA gatava risināt organizatoriskos jautājumus, kas saistīti ar streiku. Asociācija pārliecināta, ka būtu ļoti svarīgi ar NVD vienoties par to, kādi soļi būtu likumiski pamatoti un nepamatoti. "Piemēram, ja ģimenes ārsts sniedz maksas vizītes un viņam neļauj izrakstīt kompensējamos medikamentus, mūsu ieskatā tā ir reāla vēršanās pret pacientiem. Pacients nesaņem to, kas viņam vajadzīgs," norūpējusies Olsena. Viņa uzsvēra, ka asociācija lūgs NVD šādu vēršanos pret pacientiem izbeigt.

Olsena pauda, ka, ja NVD garantēs, ka streikotājiem netiks radītas negatīvas sekas, kā arī ja izdosies vienoties par Streika likuma interpretāciju, tad LĢĀA gatava runāt par turpmākajām rīcībām situācijas atrisināšanai. "Mums ir svarīgi vienoties par vienotu likuma izpratni un vienotu likuma normu piemērošanu, ko mēģināsim ar NVD sasniegt," teica Olsena.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien pulksten 12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sākuši streiku. LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide pauda, ka ik dienu streikam plāno pievienoties vēl pāris ģimenes ārstu.

Lai risinātu nozares problēmas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ceturtdien uz tikšanos aicinājis ģimenes ārstu pārstāvjus. Plānots, ka sanāksmē piedalīsies arī veselības ministre Anda Čakša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!