Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadība ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra arodorganizācijas valdi vienojās par protesta akcijas atlikšanu līdz nodokļu reformas likuma pieņemšanai, sacīja NMPD direktore Sarmīte Villere.

Villere paskaidroja, ka otrdien sarunu ceļā ar arodorganizācijas valdi tika panākta vienošanās par jebkādu protesta akciju atlikšanu līdz Saeimas balsojumam par nodokļu reformu un finanšu līdzekļiem nozarei.

"Jebkura akcija patlaban netiek apspriesta, un prasības netiek uzturētas," piebilda NMPD vadītāja.

Kā papildināja arodorganizācijā, sarunās tika atrasts kopsaucējs un protesta akcija tiek atlikta.

Arodorganizācija atsaucās arī Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) aicinājumam nākt pretim sabiedrībai, negrasoties paralizēt mediķu darbu.

Kā ziņots, arodorganizācija, solidarizējoties ar ģimenes ārstu pieteikto streiku, arī ir gatava rīkot protesta akciju no 1. augusta. Savukārt NMPD norādīja, ka tas aicinās arodorganizāciju "ļoti piesardzīgi un atbildīgi izvērtēt iespējamo protesta akciju".

"Veselības ministrija (VM) nav izrādījusi interesi uzsākt konstruktīvas sarunas ar arodorganizāciju, kā arī neuzskata par vajadzību atbildēt uz arodorganizācijas nosūtītajām vēstulēm," bija teikts arodorganizācijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viena no iespējamajām protesta akcijām, ko esot ierosinājuši arodorganizācijas biedri, paredz, ka ar 1. augustu ātrās palīdzības Rīgas reģionālā centra darbinieki "masveidā pāriet strādāt uz pusslodzi" - līdz 80 stundām mēnesī, norādīja organizācijas pārstāvis Rafaels Ciekurs.

Ciekurs teica, ka pagaidām tas vēl nav oficiāls lēmums, bet gan darbinieku iniciatīva, paužot cerību, ka ministrija būs atvērta un gatava dialogam. Organizācija līdz 4. jūlijam VM lūdz sākt sarunas. Ja rezultāts netiks panākts, tad organizācijas valde lems par tālāko rīcību.

Kā ziņots, iepriekš šī arodorganizācija paziņojusi, ka vērsīsies Satversmes tiesā, apstrīdot nesen pieņemtos grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika.

Šovasar notiek vairākas mediķu protesta akcijas. No 1. jūlija Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības pārstāvji brīdinājuma akcijas veidā pārtraukuši strādāt pagarināto normālo darba laiku. Savukārt no 3. jūlija notiek ģimenes ārstu streiks, kurā piedalās vairāk nekā 600 ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!