Foto: F64

Septembrī, mācību gadam atsākoties, Bolderājas vidusskolēniem, iespējams, nāksies mērot ceļu uz mācību iestādēm Pārdaugavā vai Rīgas centrā, jo 19. vidusskolas klasēm draud slēgšana, otrdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Kā atzīmē laikraksts, tā ir vienīgā latviešu vidusskola šajā apkaimē, bet Rīgas dome īpaši neraujas to saglabāt.

"Realitāte ir tāda, ka šobrīd tur nav pietiekami daudz skolēnu, lai atvērtu 10. klasi, bet pieteikšanās vēl turpinās. Ja skaits būs pietiekams, tad atvērsim. Taču, ja pieteiksies tikai kādi 12 – 13 jaunieši, tad tik mazas vidusskolas klases uzturēšana galvaspilsētā nebūtu lietderīga vairāku apstākļu dēļ, arī tādēļ, ka tik maza audzēkņu skaita dēļ būs grūti nodrošināt pastāvīgus skolotājus visiem priekšmetiem. Tie būs skolotāji, kas strādā vairākās skolās un tas savukārt ietekmēs izglītības kvalitāti. Jaunieši taču var braukt uz kādu citu skolu," telefonsarunā "Latvijas Avīzei" situāciju 19. vidusskolā komentējusi Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR).

Pretējās domās bijis Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Izglītības komitejā Dainis Locis. "Notiekošais ir sekas ilgstošai Rīgas domes vadības bezdarbībai, kas novedusi pie tā, ka šobrīd apdraudēta ne vien 19. vidusskola Bolderājā, bet arī citas skolas galvaspilsētā. Latviešu skolu slēgšana mūsu apvienības ieskatā ir pilnīgi nepieļaujama! Apgalvojumi, ka pie maza skolēnu skaita nav iespējams nodrošināt pietiekamu izglītības kvalitāti, ir tikai atrunas, lai nerisinātu problēmu," laikrakstam sacījis Locis.

Laikraksts atzīmē – Locis arī nav aizmirsis, ka priekšvēlēšanu periodā Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") solījis, ka galvaspilsētā neslēgšot nevienu skolu, pat ja skolēnu skaits būs nepietiekams.

Aldermane gan laikrakstam paudusi, ka neesot runa ne par slēgšanu, ne par likvidēšanu, vien "ļaunākajā gadījumā 19. vidusskolu varētu pārveidot par pamatskolu."

Viņa arī aicinājusi nogaidīt līdz augustam, kad būs apkopoti pieteikšanās rezultāti un domes Izglītības departaments varēs lemt par vidusskolas klases izveidošanu vai neizveidošanu.

Skolas direktora pienākumu izpildītājs Gatis Simsons laikrakstu informējis, ka līdz 1. jūlijam mācībām 19. vidusskolas 10. klasē bija pieteikušies 18 jaunieši. Saskaņā ar noteikumiem vidusskolas klasē jābūt vismaz 22 audzēkņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!