Foto: LETA
Pirmdien plkst.12 sāktais ģimenes ārstu streiks problēmas Rīgas slimnīcu darbā pagaidām nav radījis, liecina aģentūras LETA veiktie novērojumi.

Ap plkst.13 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) novietnē "Gaiļezers" savu rindu uzņemšanā pie tiešās pieejamības pediatra gaidīja mazāk nekā desmit apmeklētāji, līdz ar to lielas rindas neveidojās un atmosfēra bija mierīga.

Kā pastāstīja BKUS, līdz plkst.14 pie tiešās pieejamības pediatra Juglas ielā 20 bija vērsušies aptuveni seši pacienti. Pārsvarā vizīšu iemesls bijis saistīts ar darba nespējas lapām. Kāda sieviete, kura bija atnākusi uz uzņemšanu ar saviem mazbērniem, pastāstīja, ka viņas ierašanās laikā nav bijis neviens cilvēks un ilgi nav nācies gaidīt.

To, kur iespējams saņemt nepieciešamo pakalpojumu streika laikā, viņai pateicis ģimenes ārsts. Sievietei nebija konkrēta viedokļa par ģimenes ārstu īstenoto streiku. "Man jau bērni lieli, tāpēc grūti spriest, kā būtu, ja šāds streiks notiktu laikā, kad mani bērni bija mazi. Varbūt tad neatbalstītu. Katram ir savas problēmas, bet streiko tikai skolotāji un ārsti. Tomēr ir jau arī citas grupas, kurām arī nav vieglāk, bet viņiem nav iespēju streikot," teica Iruta.

Uz Bērnu slimnīcas Zvanu centra tālruni līdz plkst.14 kopumā bija saņemti 20 zvani. "Cilvēki jautā, vai mūsu ārsti streiko, tātad cilvēkiem nav skaidrs, kas īsti streiko. Uz tālruni zvanījuši arī ģimenes ārsti, lai saprastu, kur un kādā secībā šodien var bērnus sūtīt. Visbeidzot ir bijuši jautājumi par pakalpojumiem, kurus var saņemt Juglas ielā," stāstīja BKUS Komunikācijas nodaļas vadītāja Vita Šteina.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā patlaban nekas ārkārtējs nav novērojams un viss norit mierīgi, teica slimnīcas pārstāvis Mārtiņš Vilcāns. "Mēs esam gatavi, ir izveidota rindu sistēma, un nekāda īpaša pieplūduma nav. Ne visiem uzreiz vajag palīdzību, ne visiem vienā dienā beidzas receptes, skatīsimies, kā būs tālāk, bet pagaidām nekādu tādu problēmu nav," sacīja Vilcāns.

Arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle pastāstīja, ka ģimenes ārstu streika dēļ slimnīcā nav izveidojusies papildus pacientu plūsma uz speciāli izveidoto ambulatorās medicīniskās palīdzības kabinetu.

Savukārt Rīgas 1.slimnīcas poliklīniku direktore Ilze Reinholde norādīja, ka īsi pēc pusdienas laika ģimenes ārstu streika dēļ pie dežūrējošā ārsta pieteicies tikai viens pacients. Uz jautājumu par iespējamām problēmām poliklīniku "Bruņinieku" un "Šarlotes" turpmākajā ikdienas darbā viņa atbildēja, ka, viņasprāt, daudz starpgadījumu nebūs. Reinholde norādīja, ka vasaras laikā daudz cilvēku izbrauc no pilsētas, kā arī poliklīnikās ierodas mazāk akūto pacientu.

Rīgas 1.slimnīcas poliklīniku direktore gan norādīja, ka pirmdien ap plkst.11 bija izveidojušās rindas pie streikojošo ģimenes ārstu kabinetiem. "Kam vajadzēja, gribēja paspēt dabūt nepieciešamās zīmes un norīkojumus," teica Reinholde.

Savukārt, taujāta par iespējamām problēmām saistībā ar mediķu brīdinājuma akciju, nestrādājot pagarināto normālo darba laiku, Reinholde norādīja, ka Rīgas 1.slimnīcā darbojas tikai dienas stacionārs, tādēļ akcija slimnīcas ikdienas darbu neietekmē. Arī BKUS, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji norādīja, ka viss norit mierīgi un līdz šim nav informācijas par nekādiem vērā ņemamiem starpgadījumiem.

Jau ziņots, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 streiku sākuši vairāk nekā 600 ģimenes ārsti.

Tā kā Veselības ministrijas un ģimenes ārstu streika sarunās pagājušajā nedēļā netika panākta vienošanās, ģimenes ārsti nolēma no pirmdienas sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Savukārt, pieprasot uzlabojumus veselības aprūpes darbiniekiem, no šodienas aptuveni 800 mediķi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības rīkotajā brīdinājuma akcijā pārtrauc strādāt pagarināto normālo darba laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!