Foto: DELFI

Ģimenes ārstu streika laikā Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā darbosies īpaša interaktīva karte par primārās veselības aprūpes saņemšanas iespējām pacientiem, piektdien žurnālistiem pastāstīja veselības ministre Anda Čakša.

Čakša skaidroja, ka no pirmdienas pulksten 12 primārā veselības aprūpe tiks nodrošināta slimnīcās, veselības centros, poliklīnikās, kā arī citās veselības aprūpes iestādēs, tostarp tajās ģimenes ārstu praksēs, kas streikā nepiedalīsies.

Īpašā kartē būs redzamas visas ārstniecības iestādes, kur var vērsties pēc primārās veselības aprūpes pakalpojuma, tāpat visu diennakti darbosies arī konsultatīvais tālrunis.

Veselības ministrijā skaidroja, ka streika laikā pacientiem varēt tikt atvērtas darba nespējas lapas - ministrija ir izstrādājusi risinājumu arī tam, kā rīkoties situācijā, ja nepieciešams darba nespējas lapu aizvērt. Taču ministrija aicina ģimenes ārstus, kas nākamajā nedēļā piedalīsies streikā, aizvērt darba nespējas lapas tiem pacientiem, kuriem tās jaunnedēļ vairs nebūs nepieciešamas. Taču slēgt darba nespējas lapu varēs arī dežūrārsts.

Pacientiem būs nodrošināta arī pieeja medikamentiem, kā arī jaundzimušajiem un maziem bērniem būs pieejama nepieciešamā un plānotā vakcinācija. Ja vecākiem būs nepieciešama ārsta zīme bērnu nosūtīšanai uz nometni, arī to varēs saņemt pie dežūrārstiem.

NVD mājaslapā izveidotajā vietnē būs atrodama informācija par vietām, kur saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību, kā arī dati par pakalpojumu sniedzējiem. Streika laikā tiks izveidoti arī jauni dežūrārstu punkti.

Papildu NVD sagatavojusi informatīvo materiālu ārstniecības iestādēm, skaidrojot, kā rīkoties katrā situācijā.

Neskatoties uz to, ka līdz streikam atlikušas vien dažas dienas, VM joprojām nav pilnīgas informācijas, cik daudz ģimenes ārstu piedalīsies streikā, un, kā teica Čakša, tas, visticamāk, būs zināms vien pirmdien. Ministrijā sola interaktīvo karti pastāvīgi papildināt atbilstoši jaunākajai informācijai.

Kā ziņots, VM arī sagaida, ka rezidenti tiks novirzīti uz slimnīcu uzņemšanas nodaļām ģimenes ārstu streika laikā. Kā ceturtdien žurnālistiem sacīja VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole, streika laikā rezidentiem nebūs jāpilda ģimenes ārstu funkcijas, bet gan jāstrādā savas kompetences ietvaros.

VM un ģimenes ārstu streika sarunās vienošanās nav panākta, tāpēc 3.jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks, kas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauks sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!