Foto: LETA

Lai arī šā gada pavasarī neatliekamajā medicīnā strādājošajiem tika piešķirti papildu septiņi miljoni eiro, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (P. Stradiņa KUS) Perinatālā aprūpes centra vecmātes solīto algas pielikumu nav saņēmušas.

Kā liecina vecmāšu nosūtītā vēstule veselības ministrei Andai Čakšai, tiesībsargam un Saeimai, vecmātes prasa skaidrojumu par to, kā piešķirtie līdzekļi iztērēti: "2017. gada 2. martā veselības ministre Anda Čakša nāca klajā ar paziņojumu, ka neatliekamajā medicīnā strādājošajiem, tajā skaitā dzemdniecībā, valsts ir piešķīrusi papildu finansējumu septiņu miljonu eiro apmērā un šo informāciju ir apstiprinājis arī Ministru prezidents Māris Kučinskis. Neskatoties uz vairākiem rakstiskiem lūgumiem un vizītēm pie P. Stradiņa KUS valdes priekšsēdētājas, mēs tā arī neesam sagaidījušas solīto algas pielikumu. Ir 2017. gada jūlijs, Čakšas kundze algas pielikumu solīja no 2017. gada aprīļa. P. Stradiņa KUS vecmātes lūdz rakstisku un detalizētu pārskatu ar paskaidrojumiem par to, kur ir nonākuši šie septiņi miljoni un kādēļ P. Stradiņa KUS vecmātes no tiem nav saņēmušas ne centa".

Vecmātes arī vērš uzmanību, ka Rīgas Dzemdību nams šajā laikā ir panācis saviem darbiniekiem būtisku algas pieaugumu, tāpat atvieglojumus sabiedriskajā transportā Rīgā, savukārt Stradiņa KUS vecmāšu "saucieni izskan kā mirēja kliedzieni tuksnesī – mēs esam aizmirstas, neinteresantas un nevajadzīgas ne tikai valdībai, bet arī savai slimnīcai".

Pašreizējā situācija skaidri atspoguļo medicīnas sistēmas krahu Latvijā, kā arī valdības un lielo iestāžu vadītāju nespēju to atzīt, atzīst Perinatālā aprūpes centra vecmātes.

Tikmēr Stradiņa slimnīcas Mārketinga un komunikācijas daļas vadītāja Lāsma Sīle pārmetumus noraida. Visi speciālisti saņēmuši algas pielikumu no 1. marta, taču konkrēts pieaugums atkarīgs no nostrādāto stundu skaita, viņa skaidro.

Saskaņā ar slimnīcas iepriekš skaidroto speciālistiem, kuri iesaistīti dzemdību palīdzības nodrošināšanā, atalgojuma fiksētās daļas stundas likme pieaugusi par 10% procentiem. Kopējā atalgojumam novirzāmā tarifa palielinājuma summa, bez darba devēja nodokļiem, šogad plānota 77 353 eiro apmērā.

Kopumā Latvijā praktizē 372 vecmātes, no kurām tikai 29 strādā Veselības ministrijas pakļautībā (SPKC, 2015), tostarp 26 ir Stradiņa KUS vecmātes.

2015. gadā Veselības ministrijas (VM) pakļautībā strādāja 50 ginekologi-dzemdību speciālisti (septiņi no VM pakļautībā strādājošajiem dzemdību speciālistiem strādā P .Stradiņa KUS), pašvaldību struktūrā – 152, savukārt privātajās struktūrās – 165. Vecmāšu ieskatā privātajās struktūrās strādājošie ginekologi uztur savas privātprakses uz valsts apmaksāto pakalpojumu.

"Šīs 26 vecmātes un septiņi ārsti nodrošina otro lielāko dzemdību skaita aprūpi Latvijā. P. Stradiņa KUS Perinatālās aprūpes centrs ir vienīgais trešā līmeņa aprūpes stacionārs Latvijā, kurā nonāk sievietes ar smagām sistēmiskām saslimšanām, kurā pasaulē nāk ļoti neiznesti un slimi mazulīši," norādīts vēstulē.

Vecmātes pieprasa detalizētu VM un citu iesaistīto struktūru skaidrojumu par to, kādēļ P. Stradiņa KUS vecmātes nav saņēmušas algas pielikumu no piešķirtajiem septiņiem miljoniem un kur šie līdzekļi izlietoti.

Tāpat tiek prasīts nodrošināt cilvēcīgus darba apstākļus un vienlīdzību dzemdniecības jomā Latvijā, kā arī dubultot stundas tarifa likmi līdz 2018. gada 1. janvārim. Ja situācija netiks atrisināta, P. Stradiņa KUS vecmātes ir gatavas vērsties ar prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Jau ziņots, ka šā gada pavasarī Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vecmātes parakstīja izmaiņas darba līgumā, kas nosaka atalgojuma likmes pieaugumu par 10%, sākot ar šā gada 1. martu.

Vēlāk vecmātes solīja streikot, jo algas pielikums tā arī netika saņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!