Foto: Valsts policija

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par viltotu 100 ASV dolāru nominālvērtības banknošu izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu kopumā 3,5 miljonu dolāru apmērā, atklājot, ka aizturētā sešu personu grupa Rīgā viltoto ārvalstu valūtu izplatījusi ne tikai Latvijā, bet arī Anglijā un ASV, portālu "Delfi" informēja policijā.

Pērnajā aprīlī jau ziņots, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sadarbībā ar partneriem no ASV slepenā dienesta atklājusi noziedzīgu grupējumu, kas Rīgā kāda tipogrāfijas uzņēmuma telpās nodarbojusies ar naudas viltošanu, glabāšanu un izplatīšanu lielā apmērā starptautiskā līmenī. Tagad izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Līdz šim tas ir lielākais konstatētais viltotas naudas daudzums Latvijā.

Valsts policijai pirmie aizmetņi par viltotu ASV dolāru simtnieku naudas zīmju izplatīšanu radušies 2014. gada septembrī un jau 2016. gada aprīlī Rīgā ENAP par šādām darbībām aizturēja vairākas personas. Izmeklēšanā sadarbībā ar partneriem no ASV slepenā dienesta likumsargi konstatējuši, ka tāda paša parauga viltotas naudas zīmes tikušas izplatītas ne tikai Latvijā, bet arī Anglijā un ASV. Turpinot strādāt, ENAP konstatējis, ka šo dolāru izgatavošana notiek Latvijā.

Aizdomās par viltotu 100 ASV dolāru naudas zīmju izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu lielā apmērā vismaz trīs gadu garumā, proti, no 2013. gada, pret 2016. gada aprīlī aizturētajām sešām personām – 1967. gadā, 1972. gadā, 1984. gadā, 1969. gadā un diviem 1966. gadā dzimušiem vīriešiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 192.panta 3. daļas. Ne viena no aizturētajām personām iepriekš nav nonākusi policijas redzeslokā. Visi ir Latvijas valsts piederīgie, un visi, izņemot 1972. gadā dzimušo vīrieti, strādājuši tipogrāfijā.

Izmeklēšanā veiktas 13 kratīšanas, kurās izņemti noziedzīgā nodarījuma lietiskie pierādījumi – tipogrāfijas iekārtas, dažādas klišejas, gan naudas zīmju reljefa, gan detaļu izgatavošanai, vairākas tonnas papīra naudas izgatavošanai, kā arī negatavā un gatavā produkcija 3,5 miljonu ASV dolāru vērtībā. Policija papildu norāda, ka kvalitāte šiem viltotajiem dolāriem bijusi ļoti labā līmeni. Kratīšanas laikā atrastas arī ierīces, kas skenē naudu. Tas liecina par to, ka noziedznieki centušies nodrošināt viltotās naudas kvalitāti.

Sākotnēji četrām no aizturētajām personām tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, pārējiem diviem tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

22. jūnijā ENAP izmeklēšanu šajā lietā pabeigusi un kriminālprocesu nodevusi prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai. Ja aizdomās turēto personu vaina noziedzīgajā nodarījumā tiks pierādīta, tiem var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!