Foto: edijsfoto.lv
Ārsti rezidenti nav gatavi kļūt par streiklaužiem un aizstāt ģimenes ārstus viņu pieteiktās protesta akcijas laikā, trešdien ziņo LTV.

Tā, atbildot uz Veselības ministres izsūtīto steidzamo lūgumu par iesaisti krīzes situācijā un aicinājumu nodrošināt rezidentu 24 stundu dežūras, trešdienas, 28.jūnija, vakarā vienojās Rezidentu padomes biedri. Viņus, kā vēsta LTV, atbalsta arī Latvijas Jauno ārstu asociācija.

LTV norāda, ka Stradiņa slimnīcā valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga aicinājusi jaunos kolēģus piekrist vēl 24 stundu garām dežūrām jeb trīs dienas strādāt astoņas stundas pieredzējuša kolēģa vadībā, poliklīnikā pieņemot tos pacientus, kas netiek pie sava ģimenes ārsta. Taču jaunie ārsti iebilduši – viņi jau tagad strādā 240 stundas mēnesī.

LTV vēsta, ka viņu likme uz papīra ir trīs eiro un 20 centi, un daudziem ir divas darba vietas, jo par vienu algu paēst nevar.

"Visi strādā divās trijās darba vietās, man ir 240 stundas slimnīcā gan kā rezidentam, gan kā stažierim," saka Jauno ārstu asociācijas valdes pārstāvis Artūrs Balodis.

Arī Stradiņa slimnīcas rezidentu padomes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis stāsta, ka rezidenti vēlas atbalstīt ģimenes ārstus un šis ziņojums liek justies kā streiklaužiem, jo visi rezidenti atbalsta šo streiku.

Ziņots, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) aicina iedzīvotājus sagatavoties ģimenes ārstu streikam, tostarp pacientiem ar hroniskām slimībām būtu jāpārskata viņu rīcībā esošie medikamenti un nepieciešamības gadījumā jau šonedēļ jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu nepieciešamās receptes.

Tāpat vēstīts, ka Veselības ministrijas (VM) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas streika sarunās 26. jūnijā vienošanās netika panākta, tāpēc 3. jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks.

"Diemžēl vienošanās ar VM šodien nav panākta, jo VM piedāvājums bija tāds pats kā iepriekš un nekāda pretimnākšana nav bijusi. Palikām katrs savās pozīcijās, līdz ar to vairs sarunu nebūs un 3. jūlijā pulksten 12 Latvijā sāksies ģimenes ārstu streiks," sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!