Foto: LETA
Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valde publiskā paziņojumā aicina Rīgas domi pārskatīt 21. jūnijā pieņemtos noteikumus par domes sēžu apmeklēšanas kārtību, kas, kā brīdina LŽA, būtiski apgrūtina žurnālistu darbu un tādējādi samazina sabiedrības iespējas saņemt neatkarīgu un pilnvērtīgu informāciju par galvaspilsētas pārvaldi.

Jaunie noteikumi paredz, ka mediju pārstāvjiem turpmāk būs obligāti jāakreditējas, lai klausītos Rīgas domes sēdes, fotografēt un filmēt drīkstēs tikai no zāles beigām, bet pārējiem žurnālistiem būs atļauts atrasties tikai sēžu zāles balkonā.

"Tas apgrūtina ne vien iespējas uzdot jautājumus deputātiem, bet arī sarežģī televīzijas žurnālistu saziņu ar operatoriem, kuriem atļauts filmēt zālē - televīzijas ziņas ir komandas darbs, un netraucēta komunikācija starp žurnālistu un operatoru ir neatņemama šī darba sastāvdaļa. Priekšvēlēšanu laikā Rīgas domes priekšsēdētājs un citas amatpersonas regulāri izvairījās no žurnālistu jautājumiem un dalības sabiedrisko mediju raidījumos. Jaunie kārtības noteikumi informācijas iegūšanu Rīgas domē apgrūtinās vēl vairāk," norāda LŽA pārstāvji.

"Konstruktīva, atvērta sadarbība ar presi ir sabiedrības interesēs - tikai tā iespējams iegūt pilnvērtīgu informāciju par pilsētas pārvaldi un nodokļu maksātāju līdzekļu izlietojumu. Pieejas ierobežošana raida signālu sabiedrībai - caurspīdīgums nav Rīgas domes prioritāte," uzsver LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša.

LŽA valde vērtē jauno kārtību kā nesamērīgus ierobežojumus mediju darbam un sabiedrības interesēs aicina jaunā sasaukuma Rīgas domi tos nekavējoties atcelt. "Aicinām arī turpmāk konsultēties ar žurnālistu profesionālo asociāciju, iekams pieņemt lēmumus, kas būtiski maina mediju darba apstākļus Rīgas domē," minēts pazinojumā.

Tikmēr portāls "Delfi", apmeklējot domes sēdi, secināja, ka balkonā žurnālistiem nav ērti darba apstākļi. Piemēram, žurnālistiem pieejama tikai viena elektrības kontaktligzda.

Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs intervijā aģentūrai LETA skaidroja, ka iekšējo noteikumu mērķis ir nodrošināt netraucētu Rīgas domes deputātu darbu Rīgas domes sēžu laikā.

Radzevičs punktu par to, ka žurnālisti drīkstēs atrasties tikai balkonā, skaidroja gan ar to, ka sēžu zāles beigās nav pietiekami daudz krēslu, gan arī ar sēdes slēgtajām daļām, kurās būs vienkāršāk saprast, kurām personām telpa jāpamet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!