Foto: LETA

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs ceturtdien intervijā Latvijas televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" atvainojās par izskanējušiem necenzētajiem vārdiem "Rīdzenes sarunās", kā arī pieņēma, ka sarunas ir safabricētas.

Raidījums atgādina, ka, saskaņā ar žurnāla "Ir" rakstīto, Urbanovičs kopā ar no pienākumiem atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu un politiķi Aināru Šleseru apsprieduši kopīgas koalīcijas veidošanu, plaši lietojot nenormatīvo leksiku.

"Vispirms par to rupjību man visvairāk sāp. Es jau atvainojos. Bet es neatceros, ka es būtu runājis par tādu tematu, kas tur aprakstīts," raidījumam pauda Urbanovičs.

"Kas attiecas par visādām valdības veidošanām, te es vēl vairāk atceros, ka es to neatceros," intervijā LTV sacīja Urbanovičs, norādot, ka "Rīdzenes sarunās" kaut kas īsti "neiet kopā".

"Vismaz manā klātbūtnē nekas nav runāts. Te, man liekas, veidojot stenogrammu, tās virknējot, kaut kas ir sajaukts. Es pavisam norobežojos, ka es būtu ņēmis dalību valdības veidošanā," apgalvoja Urbanovičs.

Savukārt intervijā LTV zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vēlreiz uzsvēra, ka viņam nepieder zemesgabals Rīgas brīvostas teritorijā.

"Es nezinu neko par nekādu zemesgabalu. To, ko mēs tanī reizē esam pļāpājuši, nevaru atbildēt. Tā ir privāta saruna bijusi, un kas pirms tam ir runāts, ko un kā. Man nekas nav piederējis un atkārtoju - nekas arī nepieder šodien," pauda zemkopības ministrs.

Tikmēr Lembergs LTV nesniedza komentāru.

Saskaņā ar žurnālā "Ir" publicētiem noklausīto sarunu atšifrējumiem Dūklavs 2010. gadā politbiznesmenim Aināram Šleseram kā Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājam palūdzis "vienu praktisku jautājumu". "Man arī tanī skaitā ostā viens zemes gabals pieder tīri privāti," Šleseram stāstījis ministrs. Īpašums esot Daugavas kreisajā krastā, vairāku hektāru plašs. "Tur zem vienas firmiņas jeb zem divām viņš tagad ir piereģistrēts." Īpašnieki gan esot vairāki, turklāt "visi zem svešām famīlijām". Pašam Dūklavam piederot 10% zemes, bet kompanjoni vēlējušies īpašumu ostā pārdot un saņemt "15 ļimončikus". Šlesers skaidrojis, ka par tādām summām nav ko sapņot, jo zemi ostā neviens nepērk – to varot lēti iznomāt.

Žurnāls "Ir" norāda, ka tajā publicētie noklausīto sarunu atšifrējumi iegūti "no avotiem, kas lūdz savu identitāti neatklāt".

Kā ziņots, viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!