Foto: DELFI
"Latvijas Studentu apvienība" (LSA) nosoda Baltkrievijas pastāvošās varas un augstākās izglītības iestāžu darbības, kas ierobežo studentu iespēju iesaistīties politiskajos procesos un cīnīties par savām un sabiedrības tiesībām un interesēm, portālu "Delfi" informēja LSA pārstāve Evelīna Puzo.

Puzo ziņo, ka Baltkrievijas Studentu apvienība (BSA) ar saukli ​​"Pārmācīsim represijas!" - iestājas pret Baltkrievijas augstskolu administrāciju represīvajām darbībām, kas liedz studentiem aizstāvēt savas tiesības un intereses.

LSA uzsver, ka pēdējo divu gadu laikā represijas pret baltkrievu studentu aktīvistiem ir augušas, apspiešanai izmantojot tādus instrumentus kā studentu izslēgšana no augstākās izglītības iestādēm vai psiholoģiska un finansiāla spiediena piemērošana.

Pārsvarā piemērotās represijas studentiem-aktīvistiem augstākās izglītības iestādes pamato ar nodarbību neapmeklēšanu un iekšējo noteikumu pārkāpšanu, lai gan patiesais iemesls ir dalība pilsoniskās sabiedrības akcijās. BSA, kas pārstāv Baltkrievijas studējošo intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, aicina parakstīt petīciju, pieprasot izslēgtos studentu aktīvistus atkal uzņemt augstākās izglītības iestādēs, pārstāt piemērot represijas pret tiem studentiem, kuri aktīvi iesaistās pilsoniskajā sabiedrībā un politikā, kā arī lai tiktu garantētas vārda brīvības, organizāciju veidošanas un pulcēšanās tiesības.

Šo petīciju ir iecerēts iesniegt Baltkrievijas Izglītības ministrijai un visiem Baltkrievijas augstākās izglītības iestāžu rektoriem. BSA ir arī publicējusi 12 gadījumus, kuros baltkrievu studenti ir tikuši apspiesti savas pilsoniskās aktivitātes dēļ. Piemēram, kāds students tika izslēgts no Baltkrievijas Valsts universitātes uzreiz pēc kandidēšanas uz deputāta vietu Minskas pašvaldības vēlēšanās. Savukārt cits students tika izslēgts no Baltkrievijas Valsts universitātes sakarā ar piedalīšanos Kurapatu mežu aizsargāšanā. Viņš tika sodīts par piedalīšanos nesankcionētā akcijā, kā arī izslēgts no universitātes. Izslēgšana tika pamatota ar nodarbību kavēšanu.

LSA izsaka atbalstu Baltkrievijas studentiem, kas vairāku gadu garumā cieš no represijām savas pilsoniskās aktivitātes dēļ, jo aktīva pilsoniskā sabiedrība ir demokrātiskas valsts svarīgs pamats. Pašlaik Baltkrievijā augstākā izglītība tiek politizēta, un tiek ietekmēta sabiedrības domājošā un inteliģentā daļa, apgalvo LSA pārstāve.

LSA aicina Latvijas institūcijas un starptautisko sabiedrību paust publisku atbalstu Baltkrievijas studentiem un pilsoniskajai sabiedrībai cīņā par savām tiesībām un interesēm, jo Baltkrievijai kā daļai no Eiropas vienotās augstākās izglītības telpas un kā Boloņas procesa dalībvalstij ir jāievēro definētie pamatprincipi, kas sevī ietver gan vārda brīvību, gan studentu apvienību neatkarību.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!