Foto: DELFI Aculiecinieks
Jūrmalas nelegālās atkritumu izgāztuves, kurā svētdien, 18.jūnijā, izcēlās ugunsgrēks, īpašniekam SIA "Prima M" ceturtdien jāiesniedz rīcības plāns teritorijas sakopšanai, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

"Prioritāte numur viens šobrīd, protams, ir to visu aizvākt prom," uzsvēra Gerhards.

Viņš arī norādīja, ka atkritumu izgāztuves īpašniekam ir nosūtīts attiecīgs rīkojums un ceturtdien "Prima M" ir jāiesniedz turpmākās rīcības plāns. "Ja viņš to šodien neizdara, tad to darīs Valsts vides dienests (VVD), piesaistot kompānijas, kurām ir pieredze un nepieciešamās atļaujas. Vide tiks sakopta līdz pašiem pamatiem, lai piesārņojumam nebūtu iespēja izplatīties tālāk," pauda Gerhards, piebilstot, ka minētajā atkritumu izgāztuvē 60% atkritumu nav sadeguši.

"Tas ir pāris dienu jautājums, kad darbi tiks sākti," piebilda ministrs.

Jautāts, cik daudz varētu izmaksāt teritorijas sakopšana, Gerhards konkrētu atbildi nesniedza, norādot, ka ir nepieciešams apzināt konkrētos darbus, kā arī teritorijā vēl atlikušos atkritumus ir iespējams sašķirot.

Tāpat Gerhards pastāstīja, ka tuvākajās dienās tiks ņemti gruntsūdeņu paraugi, lai noskaidrotu ugunsgrēka ietekmi uz vidi, kā arī tiks vērtētas gruntsūdeņu plūsmas. Analīžu rezultāti varētu būt pieejami pēc nedēļas vai pusotras, tostarp, iespējams, analīzes būs jāsūta uz ārzemēm.

Svētdienas, 18. jūnija, pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība.

Dzēšanas darbos vienlaikus iesaistījās aptuveni 50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji-glābēji, kuriem palīgā tika nosūtīti arī divi "Latvijas dzelzceļa" ugunsdzēsības vilcieni un divas Valsts meža dienesta ugunsdzēsības autocisternas, bet Nacionālo bruņoto spēku helikopters nodrošināja ugunsgrēka dzēšanu no gaisa.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesli tiks skaidroti izmeklēšanā. Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Degušajā teritorijā saimnieko "Prima M". Informācija "Firmas.lv" liecina, ka uzņēmuma apgrozījums 2015. gadā bija 15 331 eiro, bet zaudējumi bija 2375 eiro apmērā. "Prima M" reģistrēta 2011. gadā, un tās pamatkapitāls ir 2846 eiro. "Prima M" pieder SIA "SO Trust", kura vienīgais īpašnieks ir Oļegs Sokolovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!