Foto: Pašvaldības policija

20. jūnijā, neilgi pirms pulksten 23, Rīgas pašvaldības policijas darbinieki devušies uz izsaukumu Āgenskalnā, kur norisinājies ģimenes konflikts, bet jau notikuma vietā policisti konstatējuši, ka pie pamatīgi iereibušiem vecākiem, turklāt antisanitāros apstākļos mitinās 11 gadus jauns zēns.

Saņēmuši izsaukumu, policisti devušies un norādīto adresi, kur sastapuši vecāka gadagājuma kungu. Vīrietis pastāstījis, ka izsaucis likumsargus, jo viņam bail par savas meitas drošību. Notikuma dienā viņš devies pie meitas ģimenes, kur kopīgi nosvinējuši viņas kāzu gadadienu. Svinību laikā znots palicis agresīvs un sirmajam kungam iesitis pa galvu. Baidoties arī par meitas drošību, kungs nolēmis izsaukt kārtības sargus.

Policisti devušies uz norādīto dzīvokli. Tā durvis atvērusi sirmā kunga meita manāmā alkohola reibumā. Sarunas laikā noskaidrots, ka sievietei pret dzīvesbiedru pretenziju nav. Apsekojot dzīvokli, policisti konstatējuši, ka tajā nav elektrības. Dzīvoklis bijis tumšs, piesmēķēts un visapkārt nokrauts ar mantām. Uz grīdas metējās tukšas alkohola pudeles un izsmēķi. Sienas un durvis bijušas netīras, savukārt stūros bijuši zirnekļu tīkli.

Pārrunu laikā noskaidrots, ka iereibušajiem laulātajiem ir arī 11 gadus vecs dēls, kurš kopā ar viņiem uzturas antisanitāros apstākļos. Zēns gulējis blakus istabā – divstāvu gultā, kura no augšas līdz apakšai bijusi piekrāmēta ar drēbēm. Netālu no bērna gultas pamanīts galds, uz kura bija nolikts šķīvis ar izsmēķu kaudzi.

Policisti devušies tālāk pa tumšo un aizkrauto dzīvokli. Vienā no istabām gulējis arī sievietes dzīvesbiedrs. Blakus viņa gultai bijis nolikts krēsls, uz kura stāvējusi pusizdzerta degvīna pudele. Policisti vīrieti pamodinājuši, bet viņš kārtības sargiem kategoriski noliedzis, ka būtu sitis sievastēvu.

Abiem vecākiem veiktas alkohola koncentrācijas pārbaudes izelpās, kurās noskaidrojies, ka bērna tēvs ir 1,77 promiļu reibumā, savukārt māte – 1,72 promiļu reibumā.

Pārbaužu laikā māte smēķējusi dēla klātbūtnē. Sievietei aizrādīts, ka bērna klātbūtnē smēķēt ir aizliegts, taču viņa to ignorējusi. Tā vietā sieviete sākusi kliegt uz policistiem, krist uz grīdas un lamāties ar cieņu aizskarošiem vārdiem. Vēlāk, saprazdama, ka dēls tiks nošķirts, viņa sākusi to raustīt un kliegt, lai puika bēgot no policistiem. Pamudinājumam viņa savam dēlam arī iespērusi.

Likumsargiem nācies sievieti saslēgt rokudzelžos, lai viņa nomierinātos.

Ņemot vērā, ka abi vecāki bija reibumā, agresīvi noskaņoti un bērns uzturējās antisanitāros apstākļos, pieņemts lēmums 11 gadus veco zēnu šķirt no ģimenes un nogādāt krīzes centrā. Tāpat no izsaucēja pieņemts pieteikums par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu.

Lietas materiāli nosūtīti Rīgas bāriņtiesai, kā arī RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem izvērtēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!