Foto: LETA

Tiesa trešdien nolēma paturēt apcietinājumā "Trasta komercbankas" likvidācijas kriminālprocesā aizdomās turētos maksātnespējas administratorus Ilmāru Krūmu un Māri Sprūdu. Arī administratoram Naurim Durevskim tiesa atstāja spēkā drošības līdzekli apcietinājumu.

Rīgas apgabaltiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis portālam "Delfi" apstiprināja, ka tiesa Krūmam drošības līdzekli negrozīja un atstāja spēkā iepriekš noteikto.

Aizdomās turētā Krūma pārstāve pēc sēdes komentārus nesniedza, kā arī neminēja, vai viņš paturēts apcietinājumā. Krūms tiesas sēžu zālē tika ievests pa dienesta ieeju.

Arī Durevskim, kurš tiek turēts aizdomās saistībā ar pārkāpumiem cita uzņēmuma maksātnespējas procesa administrēšanā, tiesa atstāja spēkā drošības līdzekli apcietinājumu.

Arī Sprūdu saistībā ar "Trasta komercbankas" lietu tiesa nolēma paturēt apcietinājumā, apliecināja viņa pārstāve Sandra Sleja.

Viņa skaidroja, ka vērtējumu par šo tiesas lēmumu varēs izteikt tikai tad, kad varēs iepazīties ar pilnu nolēmuma tekstu.

Tagad drošības līdzekli var lūgt pārskatīt pēc diviem mēnešiem, bet izmeklēšanas tiesnesim tas būs jāpārskata arī tad, ja šāds lūgums nebūs pieteikts.

Jau ziņots, ka 7. jūnijā Valsts policija aizturēja un par aizdomās turētajiem atzina Krūmu, kā arī maksātnespējas procesa administratorus Sprūdu un Durevski. Tāpat aizturēts un par aizdomās turēto tika atzīts finansists Jorens Raitums. Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 9. jūnijā lēma viņus apcietināt, bet jau pāris dienas vēlāk Raitums no apcietinājuma tika atbrīvots.

Pēc aizturēšanas 24 stundu laikā policisti pratinājuši gan aizdomās turētos, gan lieciniekus, kā arī veikuši 13 kratīšanas un ar tām saistītās procesuālās darbības.

Zināms, ka ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Kā otrdien žurnālistiem atklāja Galvenās kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, Sprūdam un Krūmam, kā arī finansistam Raitumam kriminālprocesā inkriminētie noziegumi saistīti ar likvidējamās 'Trasta komercbankas' likvidācijas procesu, uzsverot, ka likvidators bankā nedarbojas kā valsts amatpersona. Šīm trīs personām tiek inkriminēta Krimināllikuma 184. panta 3. daļa - izspiešana organizētā grupā vai lielā apmērā, kā arī Krimināllikuma 195. panta 3. daļa - noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija lielā apmērā.

Savukārt otrs kriminālprocess sākts par kukuļa izspiešanas mēģinājumu, ja to darījusi valsts amatpersona. Šajā kriminālprocesā kā aizdomās turētais atzīts maksātnespējas administrators Durevskis. Šajā kriminālprocesā ir aizdomas, ka Durevskis veicis noziedzīgus nodarījumus viņa administrējamā maksātnespējīgā uzņēmumā.

Lai nodrošinātu iespējamo papildsodu - mantas konfiskāciju - aizturēto personu mantai uzlikts arests. Policija atklāja, ka arestēti 380 000 eiro, trīs premium klases automašīnas, kā arī virkne nekustamo īpašumu un kapitāldaļas uzņēmumos.

Maksātnespējas administrācija aizdomās turētos maksātnespējas procesa administratorus no amata atstādināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!