Foto: DELFI
Rīgas domes (RD) jaunais sasaukums ceturtdien sanāca uz pirmo sēdi, kurā tika apstiprināti visu 3. jūnijā ievēlēto deputātu mandāti, kā arī Rīgas mēra amatā ievēlēts Nils Ušakovs (S).

Sēdes sākumā tai bija reģistrējušies 59 no kopumā 60 deputātiem. Sēde līdz domes priekšsēdētāja ievēlēšanai ilga vairāk nekā deviņas stundas, tās laikā tika izsludināti seši pārtraukumi.

Par Ušakovu nobalsoja 32 deputāti, savukārt par Mārtiņu Bondaru (LRA) 26 deputāti.

Domes sēde, kuru vadīja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins, plkst. 9 sākās ar Latvijas himnas dziedāšanu.

Sēdes sākumā tās vadītājs deputātus iepazīstināja ar jaunievēlētās domes frakcijām. Domē darbosies sešu partiju frakcijas: "Saskaņas", "Gods kalpot Rīgai", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA), kā arī "Vienotības" frakcija un Latvijas Reģionu apvienības/"Latvijas attīstībai" (LRA/LA) frakcija.

Jaunajā domes sasaukumā "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai" pārstāv 32 deputāti, LRA/ LA – deviņi deputāti, JKP arī deviņi deputāti, Nacionālo apvienību – seši, bet "Vienotību" – četri deputāti.

Sēdes iesākumā deputāti lēma par balsu skaitīšanas komisijas izveidi, bet pēc tam sekoja RD priekšsēdētāja vēlēšanas. Pirms kandidātu izvirzīšanas deputāti vienojās par debašu procedūru. Dome lēma, ka katram mēra amata kandidātam var kopumā uzdot trīs jautājumus no visām frakcijām. Šis jautājums gan radīja opozīcijas deputātu neizpratni, tāpēc tika lūgts izsludināt pārtraukumu. Pēc tam, kad jaunievēlētā dome atsāka sēdi, atkal tika izsludināts 10 minūšu pārtraukums.

Lai gan sākotnēji tika lemts, ka debašu garums būs 30 minūtes, opozīcijas deputāti pret to iebilda. Pēc vairākiem pārtraukumiem kļuva skaidrs, ka likumā nav precīzi atrunāts, kā ievēlēt RD priekšsēdētāju, tāpēc lēmums par 30 minūšu debašu garumu tika atcelts.

RD ievēlētā LRA/LA, JKP, Nacionālā apvienība un partija "Vienotība" Rīgas mēra amata kandidatūrai virzīja LRA/LA apvienotā saraksta līderi Bondaru. Savukārt "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" Rīgas mēra amata kandidatūrai virzīja Ušakovu.

Bondars, uzrunājot domes deputātus, norādīja, ka Rīgai jābūt tādai pilsētai, kurā ir ērti un viegli dzīvot, kurā var pilnvērtīgi atpūsties un ikkatrs droši var plānot pilsētas nākotni. "Rīgai jābūt konkurētspējīgai pilsētai," atzīmēja Rīgas mēra amata kandidāts. Jautājumus Bondaram uzdeva mazākuma partiju pārstāvji.

Piemēram, Vilnis Ķirsis (V) vēlējās uzzināt, vai Bondars turpinās RD tradīcijas "iecelt amatos savējos". Vienīgais veids, kā izvēlēties vadību, ir tikai un vienīgi izvēlēties labākos, uzsvēra Rīgas mēra amata kandidāts.

Atlikušos atļautos divus jautājumus uzdeva Olafs Pulks (V) un Juris Pūce (LRA/LA). Juta Strīķe (JKP) mēģināja uzdot ceturto jautājumu, tomēr "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" pieprasīja pārtraukumu. Kad sēdes vadītājs ļāva turpināt Strīķei uzdot jautājumu, vairākuma partijas pārstāvji sāka rībināt kājas.

Pēc pārtraukuma Strīķe, tāpat kā citi deputāti, varēja turpināt uzdot savu jautājumu Bondaram. Viņa aicināja Rīgas mēra amata kandidātu solīt, ka viņš ievēros visus saistošos noteikumus. Jautājumus turpināja uzdot virkne citu mazākuma partiju pārstāvju. Daži deputāti uzdeva pat trīs jautājumus. Kopumā Bondaram tika uzdoti apmēram 40 jautājumi.

Jautājumu temats bija plašs, sākot ar "Rīgas namu pārvaldnieku" un beidzot ar vēlmi noskaidrot, vai Bondars izvēlētos savu sievu par biroja vadītāju.

Savukārt Ušakovs, uzrunājot domniekus, īsā uzrunā atgādināja, ka ir svarīgi negulēt uz lauriem un aicināja turpināt iesākto. Pēc viņa teiktā, Bondars, atbildot uz jautājumiem, ir "samelojis precīzi 27 reizes". Ušakovs aicināja opozīciju sadarboties un nākt klajā ar ierosinājumiem.

Virkni jautājumu Rīgas mēra amata kandidātam turpināja uzdot mazākuma partiju deputāti. Viņus interesēja līdzšinējā domes darbība, kā arī nākotnes plāni. Vairums deputātu arī izteica savus komentārus par Ušakovu.

Laika gaitā jautājumu uzdošana pārauga savstarpēju apvainojumu izteikšanā. Tāpat mazākuma partiju deputāti sniedza dažādus ieteikumus Ušakovam, piemēram, viņš tika aicināts noskatīties Andra Kiviča interviju ar Strīķi. Tāpat Rīgas mēra amata kandidātam tika taujāts par 9. maija svinībām un karogiem RD sēžu zālē.

Pēc piecu stundu ilgas sēdes tās vadītājs Kokins aicināja deputātus ievērot sasvstarpēju cieņu, kā arī aicināja uzdot tikai jautājumus, nevis sākt debates. Neilgi pēc tam Juris Pūce (LRA/LA) aicināja sēdes vadītāju ievērot vienlīdzīgu attieksmi un aizrādīt Ušakovam par vēršanos pret jautājumu uzdevējiem.

Kopumā mazākuma partiju pārstāvji Ušakovam uzdeva 57 jautājumus. Pēc tam sākas deputātu debates par mēra amata kandidātiem. Tribīnē kāpa virkne "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu, aicinot balsot par savu kandidātu.

Pēcāk tribīnē kāpa mazākuma partiju pārstāvji. Pūce kritizēja Ušakovu, uzsverot, ka katru stundu, ko rīdzinieki pavada bez mēra Ušakova, pilsēta ietaupa naudu.

Jānis Bordāns (JKP) atzina, ka viņam bijis pārsteigums par to, kādā gaisotnē notiek darbs domē. Viņš nosodīja to, ka lēmumi tiek pieņemti bez diskusijām. Savukārt Krišjānis Feldmans (JKP) domes auru salīdzināja ar Olaines cietumu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka RD ievēlētas piecas partijas. Lielāko vēlētāju atbalstu (50,82%) guvis partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" apvienotais saraksts. Tām seko partiju LRA/LA apvienotais saraksts ar 13,66% lielu vēlētāju atbalstu.

Par Jauno konservatīvo partiju nobalsoja 13,42% vēlētāju, par Nacionālo apvienību 9,25% un par "Vienotību" – 6,26%.

Ziņots, ka 3. jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās piedalījās 50,41% balsstiesīgo. Savukārt Rīgā savu izvēli izdarīja 58,72% balsstiesīgo.

Iepriekšējais RD sasaukums tika ievēlēts 2013. gadā un tajā tika ievēlēti 38 deputāti no "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai", 12 no Nacionālās apvienības un 10 no partijas "Vienotība".

Sasaukuma laikā "Vienotības" deputāts Kārlis Strēlis gan izlēma pāriet uz "Gods kalpot Rīgai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!