Foto: LETA

Partijai "Vienotība" nākamgad gaidāmajās Saeimas vēlēšanās būtu jāstartē ar atsevišķu sarakstu, trešdien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" publicētā intervijā norāda "Vienotības" priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Vienlaikus viņš atzīst, ka startēšanai atsevišķi ir savi riski.

"Domāju, "Vienotība" var pietiekami spēcīgi sagatavoties vēlēšanām un labi nostartēt arī bez kādas skaļas apvienošanās. Partijā ir arī citādi viedokļi, tostarp par konsolidēšanos ar kādu koalīcijas partiju, bet vēl nav bijusi nopietna diskusija. Es uz to raugos diezgan skeptiski, domāju, ka Vienotībai ir jāpaliek pašai, kaut vai to iemeslu dēļ, kādēļ arī es iesaistījos "Vienotībā", kas nav nevienā citā partijā. Tā ir ļoti skaidra orientēšanās uz Rietumiem, ļoti izteikts proeiropeiskums, ko nevienā citā partijā tik skaidri neredzu. Citas lietas – tiesiska valsts, ekonomiskā attīstība – ir daudzu partiju programmās," min Piebalgs.

Pēc Piebalga teiktā, starts Saeimas vēlēšanās jāizdiskutē arī ar esošajiem koalīcijas partneriem, ar kuriem bijusi laba sadarbība, piemēram, ar Valmieras partiju, Tukuma vai Latgales partiju.

"Partija, ar kuru es labprāt ietu kopā, būtu Jaunā konservatīvā partija (JKP), jau uzrunāju viņus Rīgas domes vēlēšanām. Viņi uzskata, ka viņiem piesaistīšanās kādai no koalīcijas partijām, iespējams, nav panākumus neesoša," viņš klāsta, piebilstot, ka neredz principiālas atšķirības "Vienotības" un JKP elektorātā un darbības principos.

"Domāju, ļoti daudziem, kas nobalsoja par JKP, otra izvēle bija "Vienotība". Būtu labi, ja mēs rastu iespēju tuvināties uz Saeimas vēlēšanām. Ar pārējām partijām neredzu tādu virzību," norāda Piebalgs.

"Vienotības" līderis arī skaidro, ka partija vienmēr vairāk saistījusies ar nacionālo politiku un nacionālajās vēlēšanās tai veicies labāk nekā pašvaldību vēlēšanās.

"Nacionālajās vēlēšanās uz tādām tēmām kā drošība, attiecības Eiropas Savienībā, ekonomiskās attīstības perspektīvas pēc "Brexit" vēlētājs skatās drusku savādāk, un tas "Vienotību" padara konkurētspējīgāku. Turklāt mūsu ministriem valdībā ir solīdi portfeļi, ar kuriem varam demonstrēt izdarīto – jāiziet ar realizētu izglītības reformu, jāparāda arī paveiktais iekšlietās," klāsta Piebalgs.

Atbildot uz jautājumu par to, vai viņš uzturēs savu kandidatūru partijas vadītāja amatam, Piebalgs atzīst, ka pašlaik to nevar komentēt.

"Jebkurā gadījumā – es vai kāds cits, valdes priekšsēdētājs ir "Vienotības" premjera amata kandidāts. Protams, Valsts prezidentam ir tiesības izvēlēties, bet partijai ir tiesības pastāvēt uz savu kandidatūru," piebilst Piebalgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!