Foto: LETA

Tikai dienu pirms jaunās Jelgavas domes pirmās sēdes no partijas "Saskaņa" izslēgts vēlēšanās vislielāko atbalstu guvušais Sergejs Stoļarovs, trešdien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Pašvaldību vēlēšanās Stoļarovs "Saskaņas" sarakstā Jelgavā startēja ar trešo kārtas numuru, taču pēc balsu saskaitīšanas izrādījās, ka pret viņu vēlētāji bijuši labvēlīgāk noskaņoti nekā pret "Saskaņas" Jelgavas nodaļas vadītāju Ivaru Jakovelu, kurš bija saraksta līderis.

Nesniedzot paskaidrojumus, partijas Jelgavas nodaļas valdes 14. jūnijā nolēmusi Stoļarovu no partijas izslēgt. "Valde pamatoja savu lēmumu ar to, ka jaunievēlētais deputāts nav ievērojis partijas statūtus, tāpat konstatēta arī biedru kopsapulces lēmumu nepildīšana, no partijas atsevišķu pēcvēlēšanu sarunu realizēšana, tādējādi nodarot kaitējumu partijas tēlam un apgrūtinot priekšvēlēšanu programmas īstenošanu," lakonisks paskaidrojumos ir Jakovels.

Laikraksts min, ka Politisko organizāciju nodaļu valdes ir tiesīgas pieņemt šādus lēmumus, taču galavārds pieder partiju centrālajām valdēm. "Saskaņas" centrālās valdes pārstāvji pauduši neizpratni, kādēļ no organizācijas jāizslēdz cilvēks, kas partijai Jelgavā nesis lielāko balsu skaitu – 4073 jeb par 97 balsīm vairāk nekā saraksta oficiālajam līderim. Radušos situāciju plānots apspriest kādā no tuvākajām partijas valdes sēdēm.

"Mēs uzklausīsim abas puses, apspriedīsimies un pieņemsim lēmumu, kas būs saistošs abām, bet lēmums būs vērsts uz to, lai partija, ieskaitot tās Jelgavas nodaļu, uz Saeimas vēlēšanām varētu startēt kā monolīta struktūra," saka "Saskaņas" priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" min, ka Jakovela pacietības vadzis lūzis, kad Stoļarovs nācis klajā ar priekšlikumu, ka saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem viņam vajadzētu būt partijas līderim un sarunu par iespējamās koalīcijas izveidošanu ar Jelgavā lielāko mandātu skaitu ieguvušo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) vadītājam. Par spīti organizācijas nodaļas valdes lēmumam, Stoļarovs paralēli oficiālajām sarunām uzsācis arī savas – alternatīvās.

Partijā uzskata, ka šāda rīcība, kas būtu salīdzināma ar "Vienotības" biedru sarunām ar ZZS pirms šīs valdības apstiprināšanas, kuru rezultātā "Vienotība" zaudēja premjerministra amatu, būtiski iedragāja tās izredzes Jelgavas domē dibināt koalīciju ar ZZS.

Vienlaikus pastāv arī cits viedoklis, proti, ka Stoļarovu varēja tikai brīdināt par valdes lēmumam neatbilstošu uzvedību, bet izslēgšana no organizācijas būtu piemērots risinājums tikai tad, ja viņš pirmajā domes sēdē balsotu pretēji valdē lemtajam. Ņemot vērā, ka "Saskaņas" centrālā valde pie šīs situācijas vēl atgriezīsies, nav izslēgts, ka Stoļarovs atgriezīsies partijā, piebilst izdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!