Foto: DELFI
Lielajām slimnīcām Rīgā ģimenes ārstu streiks nozīmēs lielāku pacientu pieplūdumu, pauda Rīgas lielāko slimnīcu pārstāvji.

Kā norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstāve Aija Lietiņa, slimnīca prognozē, ka ģimenes ārstu streiks RAKUS nesīs lielāku pacientu pieplūdumu. Vienlaikus Lietiņa norādīja, ka RAKUS prioritāte ir visiem pacientiem, kas vēršas pēc palīdzības slimnīcā, savlaicīgi sniegt neatliekamo palīdzību. Tādēļ tiks darīts viss, lai ģimenes ārstu streika gadījumā šo palīdzību varētu nodrošināt lielākam pacientu skaitam.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) valdes priekšsēdētājs Valts Ābols skaidroja, ka šī streika sekas visdrīzāk izjutīs Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa, kurā jau patlaban 75% pacientu nav neatliekamas un akūtas veselības problēmas, bet gan nelieli veselības sarežģījumi, kurus var ārstēt mājas apstākļos ar ģimenes ārsta padomu.

Ābols informēja, ka Bērnu slimnīcas speciālisti sagatavojuši ieteikumus vecākiem, kā mājas apstākļos sniegt palīdzību bērniem nelielu veselības sarežģījumu gadījumos. Šos ieteikumus var izlasīt Bērnu slimnīcas mājas lapā. "Lūdzam arī rast iespēju vecākiem nelielu veselības sarežģījumu gadījumos meklēt palīdzību poliklīnikās, reģionālajās slimnīcās, nodrošinot iespēju patiesi steidzamiem un akūtiem pacientiem saņemt palīdzību Bērnu slimnīcas Neatliekamās palīdzības un observācijas nodaļā," piebilda slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle norādīja, ka slimnīca nevar izslēgt, ka pieaugs pacientu skaits, kuri pēc savas iniciatīvas vērsīsies slimnīcas uzņemšanas nodaļā ar veselības problēmām, kuru risināšana atbilst primārā veselības aprūpes ārsta kompetencei. "Tie ir gadījumi, kad nav nepieciešama neatliekama palīdzība un kuros nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana," atzīmēja Sīle.

Tāpat viņa norādīja, ka tāpat var pieaugt to gadījumu skaits, kad, patstāvīgi dodoties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pacienti nonāk ārstniecības iestādē, kurā nav iespējams saņemt palīdzību atbilstoši pacienta veselības stāvoklim, jo slimnīcās ir noteikta specializācija, piemēram, traumatoloģija, bērnu slimības, psihiatrija, infekcijas vai cita.

Pēc Sīles paustā, būtiski ņemt vērā, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība.

Kā ziņots, ģimenes ārsti, nepanākot vienošanos ar VM par izlīgšanas komisijas veidošanu, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ministriju. Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3. jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!