Foto: DELFI Aculiecinieks

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Jūrmalas pilsētas domei pieprasījusi skaidrot, kāpēc pēc iedzīvotāja iesnieguma par nelegālu atkritumu ievešanu un uzglabāšanu Jūrmalā no pašvaldības puses nav sekojusi adekvāta rīcība.

VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis uzsver, ka pašvaldības kompetencē ir sadzīves atkritumu apsaimniekošana un savas administratīvās teritorijas labiekārtošana un sanitārā tīrība, tāpēc pēc iedzīvotāju iesnieguma saņemšanas par to bijis jāinformē Valsts vides dienests (VVD).

Kā secināts Veselības inspekcijas atzinumā, Jūrmalas iedzīvotājiem un tās apmeklētājiem nav pamata bažīties par gaisa kvalitāti – ugunsgrēka radītajām sekām nav tiešas ietekmes uz cilvēka veselību, uzsver VARAM.

Ņemot vērā, ka ugunsgrēka laikā degšanas rezultātā radušies dūmi labvēlīgu laikapstākļu dēļ izkliedējās atmosfēras augšējos slāņos plašā teritorijā, notika indīgo vielu līmeņa samazināšanās ugunsgrēka tuvumā.

Šobrīd aizvien notiek ugunsgrēka seku likvidēšana.

Jau ziņots, ka 18. jūnijā pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, aizdegoties plastmasas krāvumiem. Kopējā plastmasas krāvumu degšanas platība bija 12 000 kvadrātmetri jeb 1,2 hektāri.

Dzēšanas darbos vienlaikus iesaistījās aptuveni 50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ugunsdzēsēji, bet kopā ar virsniekiem un vadību iesaistīto VUGD pārstāvju skaits sasniedzis 74.

Glābējiem palīgā tika nosūtīti arī divi "Latvijas Dzelzceļa" ugunsdzēsības vilcieni un divas Valsts meža dienesta ugunsdzēsības autocisternas, bet Nacionālo bruņoto spēku helikopters nodrošināja ugunsgrēka dzēšanu no gaisa.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par šo ugunsgrēku.

VVD skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrātas aptuveni 23 tūkstoši tonnu atkritumu. Dienesta darbinieki norādīja, ka uzņēmums ''Prima M'' nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš ir saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām.

VVD bija izdevis rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz 1. jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!