Foto: LETA

Valdība lēmusi novirzīt 193,6 tūkstošus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Brīvības pieminekļa restaurācijai un apkopei, portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrija (KM).

Par valdības piešķirto finansējumu restaurēs Brīvības pieminekļa Brīvības tēla virsmu, attīrīs un zeltīs zvaigžņu virsmu, attīrīs obeliska akmens apšuvumu un nomainīs bojātās šuves, attīrīs akmens virsmas, remontēs iekštelpas uzejas kāpnes un pagrabtelpas, sakārtos nepieciešamo dokumentāciju un izpētīs pieminekļa tehnisko stāvokli.

Laika gaitā Brīvības pieminekli veidojošie materiāli cietuši no sala un lietus, kā arī no gaisa piesārņojuma, vērš uzmanību ministrija. Pieminekļa apkaimē konstatēts liels gaisa piesārņojums ar slāpekļa dioksīdu un sēra dioksīdu, kas savienojumā ar ūdeni izraisa pieminekļa materiālu koroziju.

Tāpat pieminekļa stāvokli pasliktinājuši arī iepriekš neregulāri vai neprasmīgi veikti restaurācijas darbi, lai mazinātu bojājumu rašanos.

Pēdējā pieminekļa apkope veikta 2006. gadā, kad tika atjaunots zvaigžņu apzeltījums.

Pieminekļa restaurācijas darbi iepriekš notikuši divos posmos: no 1980. līdz 1981. gadam un no 1998. līdz 2001. gadam.

Pieminekļa regulāru apkopi nodrošina Rīgas pilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas pieminekļu aģentūra". Iepriekš Rīgas dome informēja Kultūras ministriju, ka tai nepietiek līdzekļu pieminekļa sakopšanai.

Noteikts, ka pieminekļa stāvokli vajadzētu atkārtoti izvērtēt ik pēc diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!