Foto: DELFI Aculiecinieks

Par spīti vairākkārtējiem neveiksmīgajiem mēģinājumiem pārdot bijušo Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galveno ēku, pagaidām jauna īpašnieka meklējumus apturēt nav plānots un nākamais mēģinājums ēku pārdot būs augustā, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas Sešos".

Pēdējā no izsolēm, kurā neviens pat nebija pieteicies, notika šomēnes. Cik ilgi šādas izsoles notiks, ja interesentu nebūs arī turpmāk, patlaban nav zināms.

Tas, ka bijusī LNB galvenā ēka tiks pārdota vai iznomāta, tika nolemts vēl laikā, kad pilnā sparā noritēja pārvākšanās uz jaunajām telpām Gaismas pilī. Cerību deva objekta atrašanās pašā pilsētas centrā. Taču rit jau trešais gads, bet progresa nekāda, norāda LNT.

Raidījums atgādina, ka ēku mēģināts pārdot septiņas reizes, sākuma cena šajā periodā samazināta par pusotru miljonu eiro - līdz 2,3 miljoniem eiro.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vēl nevar pateikt, kāda būtu zemākā cena, līdz kurai izsolē varētu iet. Atdot lēti būtu pret valsts interesēm, savukārt cenu pieturot, jāiegulda ēkas uzturēšanā. Gadā tie ir 30 000-40 000 eiro.

"Ir lietas, kuras ir vērts pieturēt, jo vērtība augs. Centrs šajos krustpunktos vienmēr ir bijis tāds, kas saglabās savu vērtību. Ir nerformāla interese bijusi no ārzemēm par ēkas iegādi ,un, noskaidrojot cenu, nebija noskaņa, ka tas ir ārkārtīgi dārgi," raidījumam skaidroja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Tiek lēsts, ka rekonstrukcijas izmaksas ēkai var sasniegt pat četrus līdz astoņus miljonus eiro. Līdz ar to pamatcenai tiešām pārāk lielas ietekmes uz darījumu varētu nebūt. Taču ēkā ir palikuši atsevišķi dzīvokļi, kuru īpašniekiem tie būtu vai nu jāpārdod vai jāpiedalās rekonstrukcijā, secina LNT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!