Foto: Shutterstock

Bažījoties par Veselības ministrijas (VM) vēlmi sašķelt nozari, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicinājusi savus biedrus boikotēt piektdien ministrijas rīkoto konferenci par aktualitātēm veselības aprūpē, piektdien vēstī raidījums "LNT Ziņas".

Jau ziņots, ka ģimenes ārsti šonedēļ pieteikuši streiku, taču sarunas ar nozares ministriju par streika prasībām būs tikai nākamnedēļ. LNT ziņu raidījums, atsaucoties uz asociācijas prezidentes Sarmītes Veides izsūtīto e-pasta vēstuli, skaidro, ka pirms tām rīkoto konferenci varētu interpretēt kā ģimenes ārstu ietekmēšanu.

"Latvijas Radio 1 raidījumā "Pēcpusdiena" VM pārstāvis teica, ka konferencē ministrija piedāvās individuālas sarunas. Minēto var interpretēt kā vēlmi sašķelt ģimenes ārstus. Streiks būs ietekmīgs tikai tad, ja visi ģimenes ārsti būs vienoti. Tāpēc pirms pasākuma apmeklēšanas aicinu rūpīgi pārdomāt, vai dalība VM aktivitātē ir nepieciešama kopēju interešu labā," rakstīts vēstulē.

"Jā, ir bijis e-pasts no Veides kundzes, kas manā skatījumā nav īsti profesionāli, ņemot vērā, ka konference bija paredzēta jau iepriekš," raidījumam komentējusi veselības ministre Anda Čakša.

Pilnās krēslu rindas gan liecinājušas, ka mediķi konferenci neboikotē. Lai gan streiku atbalstot, esot svarīgi uzklausīt abas puses, atzinuši uzrunātie ģimenes ārsti.

"Katru vēstuli var saprast dažādāk, tāpēc esmu šeit, lai paklausītos ar savām ausīm," sacījusi ģimenes ārste Svetlana Koola. "Oriģinālā dzirdēt ministri, jo viņa ar mums nerunā. Visi iesniegumi martā, aprīlī, maijā, kas iesniegti no asociācijas, atbilde nav bijusi, arī materiālus palasīt, tas ir pirmo reizi," skaidrojusi Maija Baumane.

Konferencē bija pārstāvēta arī pati asociācija - lai pretējās puses nostāju zinātu jau laikus un nākamnedēļ darbs būtu produktīvāks. "Veides kundze baidījās no šīs taktiski viltīgās darbības, kā jūs dzirdējāt: konferences nobeigumā pieejiet pie galdiņiem, kur būs jau sagatavoti līgumi, tātad var parakstīt un turpināt slēgt līgumus par e-veselību, kaut gan mēs kā asociācija esam pauduši, ka e-veselība nav gatava darbam. Un, ja nav gatava darbam, tad viņa ir kaitīga vai bīstama. Un šobrīd mēs to tā arī uztveram. Šis ir ceļš no apakšas - katru kolēģīti piesaistīt ar kādu prjaņiku," skaidroja asociācijas valdes loceklis Pauls Princis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!