Foto: LETA
Kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos starp aizdomās turētajiem ir nu jau no amata atstādinātais maksātnespējas administrators Māris Sprūds, viņa dzīvesbiedre Ilze Gulbe, kā arī bijušais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ģenerālsekretārs Aigars Lūsis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Aģentūra LETA mēģināja telefoniski sazināties ar Lūsi, tomēr viņš, uzzinot, ka piezvanījusi žurnāliste, norādīja, ka sarunai nav laika, un nolika klausuli.

Sprūda aizstāvis citā procesā, kas saistīts ar likvidējamo "Trasta komercbanku", Jānis Rozenbergs apstiprināja, ka Sprūdam ir aizdomās turētā statuss arī lietā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumos "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi".

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars atzina, ka Lūsis pēc savas iniciatīvas savulaik jau atkāpies no amatiem partijā uz laiku, kamēr viņš tiesiskā ceļā nepierādīs savu taisnību. Šādi viņš rīkojies nolūkā pasargāt partiju no nomelnošanas, kas varētu sekot saistībā ar kriminālprocesu. "Manuprāt, tā ir adekvāta un cienījama rīcība, ko partija respektē," komentēja Dzintars.

Kā ziņots, kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos par aizdomās turētajiem atzītas kopumā sešas personas.

Kā informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos. Finanšu policijas pārvaldes darbinieki prokurora uzdevumā 9.jūnijā minētajā kriminālprocesā veica deviņas kratīšanas. Šajā pašā dienā par aizdomās turētajām tika atzītas divas personas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Turklāt tika aizturēta sertificēta maksātnespējas administratore, kura nākamajā dienā atzīta par aizdomās turēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

14.jūnijā par aizdomās turēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un piesavināšanā atzīts maksātnespējas administrators, kurš pašlaik atstādināts no administratora amata.

Nākamajā dienā par aizdomās turēto divos noziegumos atzīts bijušais maksātnespējas administrators, patlaban zvērināts advokāts. Savukārt 16.jūnijā par aizdomās turēto atzīta vēl viena persona.

Turklāt minētajā kriminālprocesā pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas juridiskajai personai procesa sākšanu.

Piecām personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Nolūkā nodrošināt izmeklēšanas noslēpumu detalizētāku informāciju par šo procesu prokuratūra pagaidām nesniegšot.

Jau ziņots, ka nu jau no amata atstādinātais maksātnespējas administratora Sprūda vārds iepriekš vairākkārt izskanējis skaļos maksātnespējas procesos. Tika ziņots par Sprūda atcelšanu no uzņēmuma "Dzimtā sēta" maksātnespējas procesa, bet lēmums vēl nav stājies spēkā. Par šo procesu Maksātnespējas administrācija (MNA) administratoram vairākas reizes prasīja paskaidrojumus un informāciju, cita starpā arī saistībā ar naudas līdzekļu novirzīšanu no uzņēmuma bankas konta.

Tāpat plaši izskanēja "Peltes īpašumu" process, par kuru arī notika vairākas tiesvedības, turklāt tajā MNA radās šaubas par administratora objektivitāti, tomēr Sprūds no procesa netika atcelts, jo jau iepriekš notika administratoru maiņa. Ja šajā procesā Sprūds tiktu atcelts no tā administrēšanas, tas varētu nozīmēt administratora sertifikāta zaudēšanu.

Žurnāls "Ir" savulaik vēstīja par darījumu, kurā bijušais Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Aigars Lūsis (VL-TB/LNNK) no nezināma avota finansējis 3,2 miljonus eiro vērtu darījumu - parādsaistību iegādi -, kas vēlāk iesaistītajām pusēm nodrošināja piekļuvi zemei vairāk nekā 40 hektāru platībā Ķīšezera krastā. Zeme piederēja uzņēmumam "Peltes īpašumi", kuram 2011.gadā tika pasludināta maksātnespēja un par administratoru nozīmēts Sprūds. Šie naudas līdzekļi nākuši no Sprūda administrētā maksātnespējīgā uzņēmuma "Dzimtā sēta" konta, iepriekš rakstīja žurnāls.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka citās lietās Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturējusi un par aizdomās turētajiem atzinusi maksātnespējas administratorus Sprūdu, "Trasta komercbankas" administratoru Ilmāru Krūmu un Nauri Durevski, kā arī finansistu Jorenu Raitumu. Tiesa viņiem visiem piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu, taču Raitums pēc pāris dienām tika atbrīvots.

Zināms, ka ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar likvidējamās "Trasta komercbankas" administratoru Krūmu un Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas šobrīd publiski nav zināms.

Pēc ENAP veiktajām aizturēšanām Maksātnespējas administrācija šonedēļ atstādināja no amata Sprūdu, Krūmu un Durevski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!