Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa noraidīja Valsts policijas ierosinājumu Latvijas Radio žurnālistei Vitai Anstratei atklāt informācijas avotu pagājušā gada sižetos par Latvijas Televīzijas (LTV) valdes vēlēšanām.

Kā informēja tiesā, šī ir kriminālprocesa lieta, kas tiek izskatīta slēgtā tiesas sēdē, un nekāda informācija nav izpaužama.

Anstrate norādīja, ka februārī tika aicināta uz nopratināšanu, kur viņa neatklāja savas informācijas avotu, līdz ar to VP vērsās tiesā. Arī tiesas sēdē žurnāliste norādīja pamatojumu, kāpēc informācijas avotu neatklās.

Advokātu birojs "Cobalt" Anstratei, kura šajā procesā ir liecinieces statusā, sniedz juridisko palīdzību. Edgars Pastars norādīja, ka kopumā šādu lietu nav daudz. Viņš komentēja, ka ir ļoti strikti jāizvērtē un jābūt nopietnai argumentācijai attiecībā uz tām lietu kategorijām, kur informācijas avoti būtu atklājami, kā piemēru minot lietas saistītas ar terorismu vai smagiem noziegumiem pret bērniem.

Pastars pauda, ka konkrētais gadījums nav tāda robežsituācija, kur tas būtu jādara un būtu samērojami.

Pagājušā gada martā Latvijas Radio vēstījis, ka "neoficiāli zināms, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) varētu apstiprināt nevis profesionālāko pretendentu, bet gan politiķiem un sev tīkamu cilvēku", un kā divus šādus pretendentus nosaucis Āboliņu, par kuru "izskan versijas, ka Āboliņš ir Nacionālajai apvienībai simpātisks kandidāts", un izklaides šovu producentu Kristapu Valdnieku.

Āboliņš pēc Latvijas Radio sižeta vērsies ar iesniegumu gan pie iekšlietu ministra un Drošības policijā (DP), gan Datu valsts inspekcijā un NEPLP. Prasība visos iesniegumos bijusi viena - noskaidrot, kura no pretendentu izvērtēšanā oficiāli iesaistītajām personām ir pārkāpusi likumu, noplūdinot tās rīcībā nonākušās ziņas par konkursa pretendentiem. Viņš uzskatīja, ka amatu nav ieguvis, jo pirms konkursa beigām nopludināta informācija par viņa dalību konkursā.

Āboltiņa pretenziju par pamatotu esot atzinusi Datu valsts inspekcija, kas vispirms sākusi administratīvā pārkāpuma lietu un tad atzinusi Āboliņu par cietušo. Savukārt DP resoriskās pārbaudes rezultātus pēc piekritības nosūtījusi VP, un 16.augustā VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 200.panta 1.daļas - par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kas nav valsts amatpersona un kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!