Foto: DELFI

Ceturtdien, 15.jūnijā, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) sasaucis Maksātnespējas jautājumu konsultatīvo padomi, kurā pabeigta eksaminācijas komisijas izveide, kas reizi divos gados kvalifikācijas eksāmenā vērtēs maksātnespējas administratoru atbilstību.

Tieslietu ministrijā portālu "Delfi" informēja, ka Maksātnespējas jautājumu konsultatīvā padome sasaukta, lai apspriestu maksātnespējas administratoru profesijas reformas īstenošanu.

Konsultatīvā padome izvirzījusi Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāvi Helmutu Jauju dalībai administratoru eksaminācijas komisijas sastāvā, kurā darbosies arī pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Maksātnespējas administrācijas, augstskolu akadēmiskā personāla un Administratoru asociācijas, kā arī Tieslietu padomes noteikts tiesnesis.

Ministrija skaidro, ka līdz ar to pabeigta eksaminācijas komisijas izveide, lai tā varētu sākt administratoru eksamināciju. Īstenojot Maksātnespējas likumā noteikto administratoru profesijas reformu praksē, šobrīd viņu eksaminācija un kvalifikācijas kontrole ir nodota Maksātnespējas administrācijas kompetencē. Divu gadu laikā visiem pašreizējiem administratoriem būs pienākums nokārtot kvalifikācijas eksāmenu atbilstoši jaunajām prasībām, skaidro ministrijā, norādot, ka viena no prasībām ir nevainojama reputācija.

Turpmākie kvalifikācijas eksāmeni administratoriem būs jākārto reizi divos gados.

No 1. jūlija Maksātnespējas administrācija veiks arī pārbaudes administratoru prakses vietās, lai klātienē pārliecinātos par maksātnespējas procesa norises atbilstību normatīvo aktu prasībām. Maksātnespējas administrācija īstenos gan plānotas pārbaudes, kā arī neplānotas pārbaudes gadījumos, kad tas būs nepieciešams efektīvas uzraudzības nodrošināšanai, klāsta ministrijā.

Lai uzraudzītu administratoru rīcību maksātnespējas procesos, administrācija ir veikusi visu administratoru un procesu riska līmeņa izvērtējumu. Ministrijā skaidro, ka tas tiks ņemts vērā uzraudzības pasākumu plānošanā un īstenošanā.

Tāpat ceturtdien konsultatīvā padome atbalstījusi Maksātnespējas administrācijas nosaukuma maiņu. Tagad atbildīgo institūciju sauks par Maksātnespējas kontroles dienestu.

Maksātnespējas jautājumu konsultatīvās padomes sastāvā ir tieslietu, ekonomikas, finanšu un iekšlietu ministrs, Augstākās tiesas, advokātu padomes un tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs, kā arī Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Konsultatīvās padomes darbā piedalās arī sociālo partneru un nevalstisko organizāciju vadītāji – no Ārvalstu investoru padomes Latvijā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Komercbanku asociācijas, Latvijas Kredītņēmēju asociācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!