Foto: DELFI

No amata pienākumu pildīšanas atstādinātās Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonas Kristīne un Maksims Bogdanovi valsts noslēpumu saturošu informāciju nav izpauduši, apgalvoja Bogdanovu advokāte Alla Juraša.

Aizstāvībai neesot saprotams, kādi nozieguma apstākļi klientiem tiek inkriminēti. To nevar saprast arī no Drošības policijas lēmuma, ar kuru Bogdanovi atzīti par aizdomās turētajiem. DP ieteikusi ar šādiem jautājumiem vērsties prokuratūrā.

Pielaide valsts noslēpumam ir abiem klientiem, taču tikai vienam darbs saistīts ar valsts noslēpumu saturošu informāciju. Juraša gan neprecizēja, kuram no abiem darbs saistīts ar valsts noslēpumu saturošu informāciju.

"Mēs nesaprotam, kas notiek un ar ko tas saistīts, tāpēc grūti atzīt valsts noslēpuma izpaušanu," uzsvēra advokāte un piebilda, ka viņasprāt nav saprotams, kāpēc piemērots drošības līdzeklis - noteiktas darbības aizliegums. Turklāt DP nav pamatojusi šāda drošības līdzekļa nepieciešamību.

Juraša nekomentēja, vai aizstāvamie ir nopratināti un kratīšanas laikā izņemti kādi priekšmeti.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēc informācijas saņemšanas no DP abus Bogdanovus 13. jūnijā atstādināja no amata pienākumu pildīšanas un trešdien izlems, kādos amatos viņus turpmāk nodarbināt.

Bogdanovi atzīti par aizdomās turētajiem kriminālprocesā par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu.

Maksims Bogdanovs ieņēma FPP Finanšu izlūkošanas daļas operatīvās nodaļas vadītāja, bet Kristīne Bogdanova FPP Pirmās izmeklēšanas daļas vadītāja amatus.

DP veica kratīšanu Kristīnes Bogdanovas darba vietā.

Par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, bet šim nodarījumam nav spiegošanas pazīmju, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Maksims Bogdanovs ir bijušā Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes, pašreizējā AS "Ventspils nafta" grupas uzņēmuma "LasRosTrans" drošības direktora Leonīda Bogdanova dēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!