Foto: F64

Tiesībsargs Juris Jansons sācis pārbaudes lietu par bijušās Veselības inspekcijas (VI) vadītājas Aijas Mežsargas pārcelšanu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieces amatā, pastāstīja Mežsarga.

Arī Tiesībsarga birojā apstiprināja, ka pārbaudes lieta ir sākta, tomēr patlaban plašāki komentāri par tās būtību netikšot sniegti.

Mežsarga ir neizpratnē par notiekošo, jo 26. maijā viņa no Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) saņēma vēstuli, kurā teikts, ka viņai līdz 5. jūnijam jāsniedz viedoklis, jo direktora vietnieka amats, uz kuru viņa tika aizrotēta maija sākumā, tiek likvidēts. Vēstulē norādīts, ka jau 18. maijā ar Veselības ministriju (VM) saskaņots centra reglaments, kurā izslēgts šis amats.

Vienlaikus pēc tam, kad Tiesībsargs bija ierosinājis pārbaudes lietu, 6. jūnijā Mežsarga saņēma vēstuli no centra, ka amats tomēr tiekot saglabāts, kas pamatots ar centra nolikumā, Valsts pārvaldes iekārtas likumā un Valsts kancelejas informācijā par valsts pārvaldes reformu pausto.

Mežsarga norādīja, ka Tiesībsargam ir informācija, kas apliecina, ka ap laiku, kad Mežsargai tika izdots rīkojums par viņas turpmāko darbu VTMEC, tika izdots arī rīkojums par VI bijušajai vadītājai piesolītā amata likvidēšanu.

Bijusī VI vadītāja norādīja, ka skaidri redzams, ka amats tika izveidots tikai tāpēc, lai būtu kur viņu aizrotēt. "Ministre pēc tam bija ieradusies VI, lai uzrunātu struktūrvienību vadītājus, un, ja viņa var pateikt, ka no inspekcijas ir jāizslauka putekļi, tad ko tur vispār runāt," atzina Mežsarga.

Jau ziņots, ka VM nolēma rotēt Mežsargu uz zemāku amatu iestādē, no kuras vadītājas amata viņa jau iepriekš tika aizrotēta. Šoreiz viņai piedāvāts ieņemt VTMEC direktora vietnieces amatu. Rotācija piedāvāta arī Mežsargas vietniecei Šicai, kura šo lēmumu uzskata par neizvērtētu, turklāt viņai neesot jaunajam amatam - Valsts sporta medicīnas centra direktora vietnieka fiziskās veselības aprūpes jautājumos - nepieciešamā izglītība veselības aprūpē.

Abas bijušās VI darbinieces saskaņā ar VM rīkojumu darbu jaunajos amatos sāka 2. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!