Foto: F64

Rīgas vēlēšanu komisija kopā ar pašvaldību plāno iegādāties citas balsošanas kastes, savukārt vecās tiks atdotas "laukiem", intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Vaicāts, kas tiks darīts, lai neatkārtotos šajās vēlēšanās piedzīvotās kļūmes, Cimdars sacīja, ka straujāk var mainīt lietas, kas atkarīgas no tehnoloģijas. Tomēr viņam zināms, ka Rīgas vēlēšanu komisija kopā ar pašvaldību plāno iegādāties vieglāk lietojamas balsošanas kastes. CVK vadītājs teica, ka ar prieku atdos līdzšinējās "laukiem".

Cimdars uzsvēra, ka šīs balsošanas kastes izmantotas Eiropas Parlamenta vēlēšanās un Saeimas vēlēšanās. "Laukos problēmas nebija, jo tur ir mazāks kadru mainīgums," viņš teica.

Tāpat nedaudz citādāks būšot balsstiesīgo saraksta veidošanas princips, lai izslēgtu gadījumus, kad persona nevar novēlēt, jo viņas vietā jau parakstījies kāds cits.

Vienlaikus CVK veikšot visu iespējamo, lai apmācītu visus vēlēšanu iecirkņos strādājošos.

Kā ziņots, pašvaldību vēlēšanās problēmas sagādāja mazo balsošanas kastu aizvēršana, kad pēc to aizplombēšanas to mala pacēlās uz augšu. Cimdars iepriekš norādīja, ka tam varētu būt dažādi cēloņi - vai nu vienkārši neveiksme, vai arī paaudžu nomaiņas dēļ iecirkņa darbiniekiem nav nepieciešamās zināšanu, vai arī tā ir speciāla ļaunprātība ar nolūku nomainīt šīs kastes saturu. Šajās balsošanas kastēs iemestās vēlēšanu zīmes atzītas par derīgām.

Tāpat vēlēšanu laikā tika konstatēts, ka organizējot balsošanu uz vēlētāja atrašanās vietu, kāda vēlētāja vietā ir nobalsojis cilvēks ar tādu pašu vārdu un uzvārdu, bet kuram bija jābalso citā iecirknī. Cimdars iepriekš skaidroja, ka tiks pārbaudīts, vai tā ir kļūda vai ļaunprātība. Pārbaudi veiks policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!