Foto: LETA

Saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu 2017. gada pašvaldību vēlēšanās iespējami jauni kriminālprocesi, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "de dacto" atklājis Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis.

Jau vēstīts, ka pagaidām saistībā ar pagājušajā nedēļā notikušajām pašvaldību vēlēšanām DP sākusi trīs kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu.

Patlaban DP turpina pārbaudīt ziņas par iespējamo balsu pirkšanu Rēzeknes pilsētā. "Pašlaik darbs turpinās, nevar izslēgt arī to varbūtību un iespēju, ka tiks uzsākti citi procesi, ja apstiprinās balsu pirkšanas gadījumi", raidījumam skaidrojis Ulmanis.

Rēzeknē vēlēšanu laikā novēroti iespējami pārkāpumi, sarunā ar LTV atzinusi Rēzeknes vēlēšanu komisijas vadītāja Diāna Pirožkina. Piemēram, viens no vēlētājiem, izejot no iecirkņa, zvanījis kādam un atskaitījies par izdarīto izvēli. "Viņi aizgāja no iecirkņa un kāds vīrietis viņiem kaut ko nodeva," stāsta Pirožkina. Cits vēlētājs uz iecirkni ieradies reibumā, sākumā nav spējis atcerēties, kura vēlēšanu zīme jāizvēlas, bet vēlāk atgriezās ar konkrētā saraksta numuru.

LTV aptaujātie Rēzeknes pilsētas pašvaldību vēlēšanu novērotāji atcerējušies par dažādiem aizdomīgiem gadījumiem. Piemēram, pie iecirkņa novietotas mašīnas pasažieri vērojuši vēlēšanu iecirkņa apmeklētājus, kā arī pie iecirkņa novēroti divi vīrieši – viens rādījis vēlēšanu zīmēm līdzīgus papīrus, otrs pēc tam devies balsot.

DP skaidro, ka signāli par iespējamo balsu pirkšanu Rēzeknē joprojām tiek pārbaudīti. "Signāli par Rēzekni tika saņemti, bet nav noslēdzies pārbaudes process. Ir atsevišķi signāli, kuru pārbaudes mēs joprojām turpinām" raidījumam komentējis Ulmanis.

DP statistika liecina, ka balsis Latvijā mēģina pirkt regulāri. Pēdējo gadu laikā pēc katrām vēlēšanām ierosina vidēji trīs kriminālprocesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!