Foto: LETA

Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) gada sākumā izsludinātajā celtniecības materiālu piegādes konkursā, kurā 400 000 eiro paredzēts tērēt jumtu hidroizolācijai, daļā par hidroizolācijas pārklājumiem uzvarējis uzņēmums "Poly systems". Vairāki šī uzņēmuma darbinieki kādreiz strādājuši firmās, kas iesaistītas "nano ūdens"piegādes darījumos "Rīgas Satiksmei", svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums arī piemetina, ka konkursa nolikums sarakstīts tā, ka rīkotājiem ir iespējams izshēmot vēlamus uzvarētājus.

Daudzstāvu dzīvojamo namu jumtu hidroizolācijas atjaunošanai atvēlēti 400 000 eiro. RNP vēlas iepirkt septiņus dažādus izolācijas materiālus – pārklājumus betona un melnajiem bituma jumtiem, gruntis, šuvju hermētiķus un citus materiālus. Konkursa nolikumā prasīts norādīt katra materiāla cenu par vienu kilogramu, litru vai iepakojumu. Uzvarētāju nosaka, saskaitot visu septiņu vienību kopējo cenu.

Ar šādu vērtēšanas sistēmu priekšrocības ir pretendentam, kurš zina, kādus materiālus pasūtītājs izmantos vairāk un kādus vispār nemaz. Tad zinātājs attiecīgajā pozīcijā var ielikt zemu cenu un apsteigt konkurentus. Nezinātājs tā riskēt nevar, jo iespējams, ka pasūtītājs var pieprasīt tieši konkrēto materiālu, un uzņēmums plānotās peļņas vietā iebrauc zaudējumos, skaidro raidījums.

"Nekā Personīga" aptaujātie eksperti šādu formulu uzskata par absurdu, skaidrojot, ka pamatoti būtu prasīt materiālu izmaksas kvadrātmetram vai izrēķināt koeficientus, kas atbilstu katra materiāla patēriņam. Piemēram, hidroizolācijas ieklāšanas tehnikas iznomātājs Lauris Gaiķēns sacījis, ka "vai nu konkurss sastādīts galīgi analfabētiski, ka cilvēks vispār nezina, ko viņi iepērk, vai arī tas liecina par negodīgu tirgus situāciju, jo šeit ir jāzina, cik kurš materiāls tiek izmantots, cik kur vajag un arī cik izmaksās beigās kopā kvadrātmetru izmaksas šim jumtam nevis cik ir sasummējot kopā materiāla cenas, kas ir palīgmateriāli un ir pamatmateriāli".

Konkursa tehniskajā specifikācijā noteikts, ka RNP vēlas iepirkt grieķu firmas "Alchimica" produkciju "Hyperdesmo" vai analogu. "Hyperdesmo" Latvijā pārstāv kompānija "Poly systems", kas iepirkumā uzvarējusi. Firmas darbinieki iepriekš strādājuši kopā ar Aleksandru Bezkorovainiju, pret kuru policijā sākta krimināllieta par nanoūdens piegādēm "Rīgas Satiksmei".

Raidījums norāda, ka "Ploy Systems" darbiniece Vita Baurovska bijusi viena galvenajām personām nanoķīmisko mazgāšanas līdzekļu iepirkumā "Rīgas Satiksmei" 2013. gadā. Viņas darba devējs tobrīd bija Aleksandrs Bezkorovainijs, kas shēmu realizējis kopā ar "Rīgas Satiksmes" darbinieku Vjačelsavu Stunžānu.

Pie Bezkorovainija strādājuši arī citi "Poly systems" darbinieki. Viceprezidents Mihails Jermoļenko un valdes locekle Diāna Krupnova. Viņi no Bezkorovainija uzņēmumiem aizgājuši pirms nanoķīmijas darījumiem. Viņi noliedz, ka uzvara hidroizolācijas materiālu konkursā būtu sarunāta. Raidījums ziņo, ka līdz šim sadarbība ar RNP uzņēmumam notikusi ar starpniekiem, bet pērn "Poly systems" pati uzvarējusi konkursā par materiālu piegādi RNP. Pirmais pasūtījums bija 42 000 eiro vērtībā.

Janvārī izsludinātā iepirkuma kopējā summa ir 2,4 miljoni eiro. Konkursā meklēti piegādātāji deviņiem preču veidiem – sākot no ķieģeļiem un smiltīm, līdz riģipša plāksnēm un skrūvēm. Konkursa komisijas priekšsēdētāja vietnieks Deniss Prohodskis raidījumam nav varējis izskaidrot, kāpēc citās iepirkumu sadaļās pie vērtēšanas noteikti koeficienti, kas iezīmē preces īpatsvaru iepirkumā, bet citās īpatsvars nav noteikts. Viņaprāt, pretendenti to ļaunprātīgi izmantot nevarot.

RNP neatklāj, kuros namos paredzēts labot jumtus ar iepirkto "Hyperdesmo" produkciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!