Saeimas lēmumu no nākamā gada aprīļa aizliegt tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs ceturtdien pavadīja asas un atzīšanos pilnas parlamenta deputātu debates.

Deputāts Ivars Brīvers (LRA) jautājumu vērtēja no diviem aspektiem – gan ekonomiski, gan kā bijušais alus dzērājs. "Jā, man ir pietiekama personiskā pieredze, lai varētu to visu vērtēt un es esmu pateicīgs Dievam par brīnišķīgajām pārvērtībām, kuras man ļāva izrauties no purva. Tā purva, kurā vairāki mani paziņas ir jau noslīkuši," debatēs uzsvēra deputāts.

"Rēķinot izmaksas, kas radīsies ieviešot aizliegumus ar 2018. gada 1. janvāri, netiek ņemtas vērā tās izmaksas, kuras ir vērtējamas ne tikai naudas izteiksmē," turpināja deputāts. Viņš akcentēja, ka netiek vērtētas "tās izmaksas, kādas radīs daudzu jauno cilvēku iestigšana purvā".

Brīvera atzīšanos atzinīgi novērtēja Jānis Klaužs (ZZS), piebilstot: "Zināt, es arī ar vienu kāju biju tai zaņķī, bet nu tikai ar vienu kāju un es tad sapratu, ka labāk jādzer šņabis ir."

Savukārt deputāts un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) savu uzrunu kolēģiem sāka šādi: "Jāsaka, ka es alu nedzeru. Es vienreiz gadā uz "Jāņiem" vienu pudeli izdzeru, tāpēc neesmu nekāds…"

Putra kritiski raudzījās uz to, ka aizliegums ietekmēs cilvēk dzeršanas paradumus, esot citi instrumenti, kā tos ietekmēt. Piemēram, ar akcīzes nodokļa celšanu. Deputāte Ilze Viņķele (V) gan pēcāk kliedēja Putras teikto, ka iepakojuma lielums neietekmē dzeršanas paradumus. Alkohola pieejamību ietekmē – pieejamība, reklāmas, mārketings, cenas un sodi politika, vērsa uzmanību Viņķele.

Debašu laikā deputāte Lolita Čigāne (V) uzsvēra, ka "mūsu kā deputātu pienākums ir domāt par šo atkarību upuriem. Un kas ir šo atkarību upuri? Šo atkarību upuri ir bērni, ir sievietes, kas cieš no alkoholisma māktiem varmākām."

"Tie ražotāji, kas ražo šo nekvalitatīvo alkoholu, ko pako lielos iepakojumos, ko tirgo mūsu bērniem, mūsu jaunajiem vīriešiem par nožēlojami zemām cenām, viņi zināja, ka Saeima par šo priekšlikumu diskutē jau vairāk kā divus gadus. Par kādu paļāvības principu mēs šeit runājam?" kolēģiem vaicāja deputāte.

Savukārt deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) norādīja, ka "pēdējie pētījumi parāda, ka alus ir veselīgs cilvēka veselībai".

"Jebko, ko mēs ēdīsim – gaļu, maizi, kefīru – ārprātīgos daudzumos būs kaitīgs mūsu veselībai, tāpat arī alkoholu, ja mēs lietosim viņu pārlieku daudz, viņš būs kaitīgs mūsu veselībai," pauda Kalnozols. Vienlaikus viņš vērsa uzmanību, ka Latviju pametuši 200 000 cilvēki darba meklējumos. "Trūkst šīs darbavietas. Cienīsim uzņēmējus! Neņirgāsimies par uzņēmējiem, mainot ik pa brīdi spēles noteikumus. Ja mēs mainām, tad dodam, kā teica Putras kungs, laiku viņiem savākties!" aicināja deputāts.

Kritisks par izdabāšanu uzņēmējiem bija deputāts Jānis Trupovnieks (ZZS): "Tā ka šis ir tāds riņķa dancis – iet uz apli. Un ko tad mēs gribam: ražot un taisīt ekonomiku vai ražot un radīt trekterēšanas kultu un nepilnvērtīgu tautu?"

Deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) pievērsās "estētiskajai pusei": "Es domāju, katrs no mums ir piedzīvojis brīdi, kad, piemēram, dārgs konjaks negrib līt plastmasas glāzītē iekšā. Vai jūs esat redzējuši kvalitatīvu dzērienu vai kvalitatīvu, labu alu, piemēram, nu, vai tur "Corona" vai vēl kaut kādu, kuru lietu plastmasas pudelēs, ja? Un kāpēc?"

"Es jums pateikšu! Tāpēc, ka, piemēram, katrā dzērienā ir sava patiesība. Vīnā ir patiesībā, konjakā ir dižciltība, viskijā ir piedzīvojumi, ūdenī ir mikrobi... par ūdeni ne! Kas ir alū? Lai kāds nāk un pasaka!" turpināja deputāts. Viņš aicināja akcīzes nodokli palielināt tiem dzērieniem, "kuros ir mikrobi", klāstīja tautas kalps.

Vēstīts, ka no nākamā gada aprīļa būs aizliegts tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs, paredz Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi.

Likuma grozījumi, kas bija nodoti otrreizējai caurlūkošanai, paredz, ka alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus lielajās plastmasas pudelēs, kas saražoti līdz 2017. gada 31. decembrim, būs atļauts realizēt līdz to derīguma termiņa beigām, bet ne ilgāk kā līdz 2018. gada 31. martam.

Saskaņā ar izmaiņām alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus, kā arī starpproduktus būs aizliegts pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 5,8 grādiem. Tāpat šos dzērienus nedrīkstēs tirgot plastmasas pudelēs ar tilpumu virs viena litra, ja to stiprums nepārsniedz 5,8 grādus.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka, metāla vai komplekso iepakojumu, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē.

Aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad dzērienu tirgos ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!