Foto: LETA

Saeimas deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) debatēs par Ingas Lipskas apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi pauda neizpratni, kā cilvēki savos labākajos gados, "kad veidot karjeru, iet par tiesnesi strādāt, kur atalgojums ir desmit reizes zemāks kā advokātam".

"Man ir liels lūgums – sakārtojam šo tiesu sistēmu. Piedodiet, es neticu tiesnesim, kurš saņem desmit reizes zemāku atalgojumu kā advokāts šinī tiesas sēdē," norādīja Kalnozols. "Man ir lūgums neatbalstīt šos tiesnešus, bet vispirms sakārtot sistēmu, lai labākie juristi iet par tiesnešiem."

"Kas man nepatīk? Ka mēs veidojam PSRS sistēmai līdzīgu tiesu sistēmu, kurai tiesnešiem attiecīgie cilvēki varēja piezvanīt un palūgt attiecīgo lēmumu pieņemt," kritisks bija deputāts.

Arī debatēs par Ligitas Sprigules apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi Kalnozols aicināja lēmumu projektu neatbalstīt: "Aicinu neatbalstīt konkrēto tiesnesi. Aicinu atcerēties, ka tiesneši ir cilvēku dzīves likteņa lēmēji un aicinu saprast, ka tiesneša amats nav [tas], kur gūt dzīves pieredzi. Sakārtojam, lūdzu, šo sistēmu!"

Jau iepriekš deputāts izcēlies ar kritiskiem izteikumiem par sieviešu apstiprināšanu tiesnešu amatos. Pirms nedēļas Kalnozols debatēs par Elīnas Slišānes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi pārkāpa parlamenta Ētikas kodeksu un izpelnījās Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) aizrādījumu.

Viņš no tribīnes vērsās pie "brāļiem un māsām", vaicājot, vai kolēģi ir izlasījuši Slišānes CV. "1984. gadā dzimusi meitene par tiesnesi! Dārgie juristi, kas šeit atrodas, deputāti, Amerikā tiesnesis ir augstākais sasniegums jurisprudences karjerā, katrs advokāts vēlas kļūt par tiesnesi," uzsvēra deputāts.

"Kur jūs esat noveduši valsti, ka mēs nevaram atrast par tiesnešiem cilvēkus? Jums nav neērti? Sakārtojam šo tiesu sistēmu, lai augstākā, kā sakot, karjeras pakāpe būtu tiesnesis!" aicināja Kalnozols. "Padomāsim! Sakārtojam vispirms varbūt tiesu sistēmu, un tad liekam cilvēkus, 1984.gadā dzimušus, par tiesnešiem!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!