Foto: F64

Skolēniem mazākumtautību skolās vairs nebūs iespējas centralizētos eksāmenus kārtot krieviski, iecerējusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Par to gan vēl jālemj valdībai, trešdien vēsta raidījums "LNT ziņas".

Patlaban ir spēkā noteikumi, kas mazākumtautību skolām ļauj izvēlēties, kādā valodā eksāmenu kārtot – latviešu vai krievu. IZM iecerējusi šos noteikumus mainīt. IZM norāda, ka 2009. gadā krievu valodā mazākumtautību skolās eksāmenu kārtoja 40%, bet 2015./2016. mācību gadā krieviski centralizētos eksāmenus kārtoja vien 15% skolēnu.

Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Caltaks šādu soli LNT pamatoja ar to, ka visiem tālāk darba tirgū nepieciešams nodrošināt vienādas iespējas.

Rīgas domes Izglītības komitejas vadītāja Eiženija Aldermane raidījumam atzina, ka viņa būtu par to, ka tie, kas šogad iestājas 10.klasē, jau zina, ka, beidzot vidusskolu, visi eksāmeni viņiem būs jākārto valsts valodā. Tas nekādā gadījumā nešķeltu sabiedrību, bet gan būtu normāls process.

IZM gan piedāvājot noteikt pārejas periodu tiem, kuri nākamgad mācīsies 9.klasē, bet tiem, kas nākamgad mācīsies 12.klasē eksāmens jau būtu jākārto latviski, vēsta LNT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!