Foto: LETA
Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa izskatāmajā tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā trešdien lēma grozīt Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai piemēroto drošības līdzekli uzturēšanos noteiktā vietā uz mazāk ierobežojošo – dzīvesvietas maiņas paziņošanu.

Tiesa norāda, ka Meļņikovai drošības līdzekli – pienākumu uzturēties konkrētā vietā un aizliegumu izbraukt no valsts – Valsts policija lēma piemērot 2015. gadā.

Pieteikumu par drošības līdzekļa maiņu tiesā iesniegusi Meļņikovas advokāte Sandra Heidingere, norādot, ka Meļņikova ir godprātīgi apmeklējusi tiesas sēdes, nav kavējusi lietas iztiesāšanas procesu un nav pārkāpusi viņai noteiktos drošības līdzekļus. Tāpat pieteicēja skaidrojusi, ka Meļņikova vasarā grasās uz ilgāku laiku doties pie mātes, kam nepieciešama aprūpe, bet objektīvu iemeslu dēļ konkrētus datumus nav iespējams noteikt. Līdz ar to advokāte lūgusi Meļņikovai piemēroto drošības līdzekli vai nu atcelt vai grozīt uz mazāk ierobežojošu.

Iepriekš prokurors Agris Skradailis tiesā paudis viedokli, ka drošības līdzeklis nav atceļams, bet maināms uz dzīves vietas maiņas paziņošanu.

Tiesa trešdien lēma Meļņikovai piemēroto drošības līdzekli grozīt uz mazāk ierobežojošo – dzīvesvietas maiņas paziņošana, pamatojot, ka Meļņikovai nav konstatēti drošības līdzekļa ievērošanas pārkāpumi un viņa līdz šim godprātīgi ieradusies uz tiesas sēdēm. Tāpat tiesa lēma turpināt Meļņikovai piemērot drošības līdzekli – aizliegumu izbraukt no valsts.

Trešdien uz tiesas sēdi bērna veselības dēļ nebija ieradusies "Maxima Latvija" apsūdzētā darbiniece Ina Šuvajeva. Viņas advokāte Jeļena Kvjatkovska norādīja, ka Šuvajevai jāpaliek mājās ar bērnu, un to pamato ambulatorās pacienta medicīniskās kartes izraksts. Tiesa lēma uzskatīt Šuvajevas neierašanos par attaisnojamu un atlikt sēdi.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ir vērienīgākā tiesas prāva Latvijas vēsturē. Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2015. gada decembrī sāka skatīt lietu, kurā sākotnēji prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas, bet kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs ir 155 miljoni eiro. Kā liecinieki krimināllietā pieteikti 144 cilvēki.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!