Foto: LETA
Vairākos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos Vecrīgā tiek izmantota īpaša sistēma, lai, klientiem to nenojaušot, viņu nauda nonāktu nevis oficiālajā sistēmā, bet gan nodrošinātu uzņēmumu ar nedeklarētu skaidru naudu.

Kā pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", šādu shēmu, iespējams, izmanto sešos libāņu izcelsmes uzņēmēja Rabiha O Daimes, viņa sievas Svetlanas O Daimes un Raimonda Vasiļjeva restorānos.

LTV vēsta, ka var runāt par masveida nodokļu nemaksāšanu sabiedriskās ēdināšanas jomā, izmantojot vienotu shēmu – pirmčeku sistēmu, ko paši klienti nesaprot, vai arī atzīst, ka viņus tas nesatrauc."Aizliegtais paņēmiens" vēsta, ka runa ir par vismaz pieciem restorāniem Vecrīgā – "Peter's Brew House", "Queen's Pub", "Zvejnieka dēls", "Zilā govs" un "Colonell Brew Pub".

Kā šo restorānu īpašnieki vai pārvaldītāji figurē trīs personas – Vasiļjevs, O Daime un viņa kundze.

Kā vēsta LTV, klienti šajos restorānos tiek mānīti ar pirmčekiem, piemēram, kā novēroja LTV, "Qeen's Pub" kases aparāts tiek iedarbināts vienu reizi, bet no printera rēķini klientiem tiek nesti vismaz piecas reizes. Pēc klientiem sākotnēji izsniegtā pirmčeka būtu jāseko "īstajam čekam", bet tas neseko, jo klientam tiek iesniegts vēl viens pirmčeks, kas, savukārt, nozīmē, ka naudu, ko klients samaksājis, iespējams novirzīt aplokšņu algu maksāšanai. Tā notiek arī citos LTV pieminētos restorānos.

Kā norāda LTV, pirmčeks domāts, lai viesi redzētu kopējo summu, un, iespējams, to apstrīdētu. Ja klients čeku neapstrīd, tad tāpat viņam tiek izsniegts pirmčeks. VID atzīst, ka tā ir sabiedriskajā ēdināšanā populāra shēma – izsniegt pirmčekus, lai nevajadzētu izsist īstos čekus, un, lai noslēptu ieņēmumus.

Visi ieņēmumi tiek fiksēti viesmīļu darba stacijās, kā arī tiek printēti pirmčeki, kas tiek doti klientiem, neradot aizdomas, ka viņi nesaņem īstos čekus.

Oficiāli caur kases aparātu tiek izlaista tikai niecīga daļa ieņēmumu, kas parasti ir svarīgi vietējiem klientiem, kam nepieciešami čeki, lai atskaitītos savu firmu grāmatvedībai.

Kā atzīmē LTV, restorānos reālais apgrozījums no oficiālā apgrozījuma var atšķirties pat vairākas reizes. VID veicis vairākas pārbaudes O Daines un Vasiļjeva krogos. Ieņēmumu dienests secinājis, ka reālie ieņēmumi atšķiras no deklarētajiem. Ja atšķirība būšot ievērojama, tad īpašniekiem draudēšot cietumsods, atzīmē LTV.

Kāds anonīms VID darbinieks LTV atklājis, ka viens no klasiskiem variantiem kā mazie uzņēmēji krāpjas ar kases aparātiem un nodrošinās pret VID kontroles pirkumu, ir īpaša funkcija vai poga uz kases aparāta, kas nodrošina, ka šis darījums neierakstās kontrollentē. Otra izplatīta krāpšanās vai speciāla manipulācijai ir tā, ka papīra kontrollentes tiek nozaudētas.

LTV vēsta, ka lielākajiem vai vidējiem uzņēmējiem krāpšanās notiek "advancētāk", izmantojot integrētās informācijas sistēmas.

"Aizliegtais paņēmiens" vēsta, ka tā ir parasti ir vai nu viesmīļu stacija vai kāda grāmatvedības noliktavas uzskaites sistēma, kurā radīt jaunu fiktīvu čeku vai čekam līdzīgu dokumentu. VID iespējams šo sistēmu atklāt un vainīgos pieķert tikai tiekot klāt pie servera.

Lielos uzņēmumos pats īpašnieks nevarot kontrolēt visu – viņam jāiesaista darbinieki, kuri, savukārt, zina, ka izvairīšanās no nodokļiem notiek, bet par to, ka klusē, saņem atlīdzību, vēsta LTV

LTV vēsta, ka arī maksāšana ar karti nepasargā klientu no transakciju neuzskaitīšanas, jo var būt tā, ka vienam terminālim ir piesaistīti vairāki klienti – viens var būt deklarēts VID, bet otrs var tikt novirzīts, piemēram, uz Honkongu.

Jau vēstīts, ka krāpšanās rezultātā ar kases aparātiem Latvijas valsts budžets zaudē ap pusmiljonu eiro dienā, sacīja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Šāda veida krāpniecība ir būtiska problēma ēdināšanas jomā un mazumtirdzniecībā.

Problēma kopumā ir liela, taču tādi gadījumi kā vērienīgā tā dēvētā "Gan bei" lieta nav konstatēti. Ir gan fiksēti citi gadījumi, un VID tuvākajā laikā cer, ka varēs informēt par rezultātiem, sacīja VID vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!