Foto: Publicitātes attēli

Būvkompānija "Merks" uzsākusi lokālplānojuma izstrādi teritorijai Zaķusalā, lai izveidotu modernu, videi draudzīgu pilsētvidi Daugavas krastos, portāls "Delfi" uzzināja kompānijā.

Lokālplānojuma izstrāde var aizņemt līdz pat diviem gadiem, pēc kura saskaņošanas, novārtā pamestajā salā būs iespējams izveidot unikālu dzīvojamo apkaimi pašā Daugavas krastā, norāda kompānijā.

2016. gadā, starptautiska konkursa ietvaros, vērienīgajam projektam, par labāko tika izvēlēts RUUME arhitektu attīstības vīzijas piedāvājums, kas rastu kompleksu risinājumu teritorijas apbūvei, nodrošinātu tās ilgtspējību, kā arī, attīstot Zaķusalas publisko ārtelpu, veicinātu ūdens un krastmalu izmantošanu rekreācijai.

Tagad "Merks" uzsācis lokālplānojuma izstrādi, kas varētu ilgt no pusotra līdz diviem gadiem. Atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai lokālplāns tiks nodots arī publiskajai apspriešanai. 12 hektāru lielais zemes gabals starp Latvijas Televīzijas torni un Salu tiltu pieder būvkompānijas "Merks" meitasuzņēmumam „Zaķusalas Estate".

Kompānijā atgādina, ka savulaik Zaķusala jau izmitinājusi vairākus simtus pilsētnieku un sniegusi darba vietu mastu brāķeriem un enkurniekiem.

Zaķusala, kas agrāk sastāvēja no vairākām salām, bija apdzīvota jau kopš 17 gadsimta, kad uz tās atradās aptuveni astoņi apbūvēti gruntsgabali un Rīgas kaļķu ceplis.

19. gadsimta vidū salu kopienā tika apbūvēti 49 gruntsgabali un jau 20. gadsimta sākumā uz salas attīstījās pilsētvide – tika uzcelti vairāki vienstāva koka namiņi, reizēm arī kāda divstāvu māja.

Uz salas atradās neliela kuģu būvētava, divas kokzāģētavas, veikals, kurā nopirkt pirmās nepieciešamības preces, un arī ugunsdzēsēju nams ar brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienību. Salas iedzīvotāju pamatnodarbošanās bija saistīta ar upi. Šeit savas darbadienas aizvadīja mastu brāķeri un enkurnieki, kuru pamatnodarbošanās bija plostu un strūgu vadīšana un noenkurošana no Doles salas līdz Rīgai.

Kompānijā norāda, ka arhitektu vīzijā liels uzsvars uz pieejamību upei un ekoloģiju. Vērienīgajam projektam jau ir izstrādāta teritorijas telpiskā plānojuma attīstības vīzija, kas paredz izveidot mūsdienīgu dzīvojamo apkārtni ar 1500 dzīvokļiem, komercplatībām un nepieciešamajām sociālajām infrastruktūrām.

Izvēlētā telpiskā vīzija paredz lielu nozīmi labiekārtotām publiskajām zonām, izbūvējot plašu promenādi abās salas pusēs, kā arī daļu no ielām būvējot pēc Nīderlandē populārā "Woonerf" dzīvojamo ielu principa, kur priekšroka tiek dota gājējiem un koplietošanas zonām. Gar promenādes malām tiks izveidotas kaskādes lietus ūdens attīrīšanai, tā vienlaikus pildot gan praktisku, gan estētisku funkciju.

SIA "Merks" ir Baltijas būvniecības tirgus līdera "Merko Ehitus" grupas uzņēmums Latvijā. Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir būvniecības darbu veikšana un nekustamo īpašumu projektu attīstīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!