Foto: Shutterstock
Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas maija vidū aizturējušas trīs personas aizdomās par nelegālu TV pakalpojumu piedāvāšanu un sniegšanu Rīgas reģionā, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Jau no šā gada sākuma ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, sadarbojoties ar sabiedrisko organizāciju "Par legālu saturu", veica virkni informācijas pārbaužu, kas saistītas ar iespējamo nelicencētu televīzijas programmu retranslēšanu. Ilgstošu izmeklēšanas darbību rezultātā policisti guva apstiprinājumu tam, ka virkne uzņēmumu saviem klientiem prettiesiski piedāvā nelicencētas televīzijas retranslēšanas iespējas.

Izmeklēšanas gaitā šā gada 3.februārī tika uzsākts kriminālprocess par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem. Turpinot izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem, kā arī noskaidrojot ar to radīto kaitējuma apmēru televīzijas pārraižu autortiesību īpašniekiem, tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta trešās daļas par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Izmeklēšanas laikā, ņemot vērā Valsts ieņēmuma dienesta sniegto informāciju, tika noskaidrots, ka kāds uzņēmums, kas savu saimniecisko darbību saista ar interneta un televīzijas pakalpojumu sniegšanu, ir izveidojis 54 mikrouzņēmumu tīklu, kuri, izmantojot šī uzņēmuma resursus, sniedz televīzijas pakalpojumus bez retranslācijas atļaujas pārraidīt TV kanālus. Tāpat, tādā veidā uzņēmuma saimnieciskā darbība tika organizēta sadalot ienākumus mazākās daļās, aizvien gūstot ienākumus un izvairoties no nodokļu nomaksas.

Lai atrastu un izņemtu noziedzīgā nodarījuma rīkus – datortehniku, speciālo programmatūru, kā arī citus pierādījumus, kas saistīti ar nelikumīgu televīzijas retranslāciju un, kam ir pierādījuma nozīme kriminālprocesā, tika veiktas kratīšanas vairākos Rīgas mikrorajonos – Centrā, Purvciemā Teikā un Pļavniekos.

Kopumā tika pārbaudītas astoņas adreses, tai skaitā iesaistīto personu dzīvesvietās un uzņēmumu juridiskajās adresēs. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāk nekā simts dažādu veidu dekoderi, vairāki TV uztvērēji, CAM moduļi, kartes, kas paredzētas CAM moduļiem, satelītu galviņas, TV signāla konvertācijas ierīces, signāla sadalītāja ierīces, datortehnika un ar uzņēmējdarbību saistīties dokumenti.

Papildus tam, ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas noskaidroja divu nelikumīgo serveru atrašanās vietu un pārtrauca tā darbību. Šie serveri, kas nodrošināja nelegālās televīzijas translēšanu, tika atrasti uz kādas daudzstāvu dzīvojamās mājas bēniņu stāvā kādā Rīgas mikrorajonā.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu šī gada 17. maijā tika aizturētas trīs personas – uzņēmuma divi valdes priekšsēdētāji un vadošais IT speciālists, kurš nodrošināja tehniskos risinājumus nelegālās TV apraides nodrošināšanai IP platformā.

1978., 1970., un 1978.gadā dzimušie vīrieši tika atzīti par aizdomās turētajiem blakustiesību pārkāpšanā, ar to radot kaitējumu lielā apmērā.

Par šādu noziegumu likumā paredzēta atbildība pēc Krimināllikuma 148.panta trešās daļas – par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa – par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa jau nākamajā dienā aizturētajam 1978.gadā dzimušajam firmas valdes priekšsēdētājam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Pārējiem aizdomās turētajiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Visus iedzīvotājus, kuri iepriekš minētajos Rīgas mikrorajonos zaudēja TV apraidi, kā arī, personas, kurām radušās šaubas par viņu TV apraides operatoru, policija aicina pārliecināties par attiecīgās licences esamību pakalpojuma sniedzējam NEPLP mājas lapā.

Tāpat policija aicina ikvienu, kurš ir saskāries ar negodprātīgu TV apraides operatora rīcību vai konstatējis, ka attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam nav tiesību retranslēt televīziju, par to ziņot Valsts policijas ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai, rakstot e-pastu: cyber@vp.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!