Foto: LETA
Otrdien, 30. maijā, 9. klases matemātikas eksāmena uzdevumi nopludināti kādā izglītības iestādē ar krievu mācību valodu, apstiprināja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

Catlaks uzsvēra, ka nopludināta matemātikas eksāmena versija krievu valodā, tādējādi sašaurinot potenciālo skolu loku, kur varētu būt nopludināti eksāmena uzdevumi.

VISC rīcībā ir fotogrāfijas, kurās redzams, ka eksāmena lapas, visticamāk, bildētas uz skolas galda, līdz ar to, Catlaka ieskatā, Valsts policijai, kurai otrdien VISC nodevis iesniegumu ar lūgumu sākt kriminālprocesu, nebūšot lielu grūtību konstatēt vainīgo.

Eksāmena uzdevumi esot pārsūtīti ar telefona starpniecību.

Catlaks norādīja, ka notikušais ir skolas vadības atbildība – vai nu skolas vadība pati ir nopludinājusi eksāmena uzdevumus, vai arī rīkojusies bezatbildīgi, pieļaujot, ka telpā, kurā atrodas eksāmena darbi, ienākušas nepiederošas personas.

VISC vadītājs pauda cerību, ka vainīgo izdosies atrast līdz eksāmenu sesijas beigām jūnija otrajā pusē.

Kā ziņots, kāda izglītības iestāde tīši nopludinājusi matemātikas eksāmena uzdevumus. VISC esot zināms, ka aptuveni divas stundas pirms eksāmena sākuma tika nopludināti eksāmena uzdevumi. To, kura eksāmena daļa tikusi nopludināta, VISC patlaban nezinot.

VISC skaidroja, ka pirms eksāmena sākuma uzdevumi tikuši nobildēti un bildes - izplatītas. Eksāmena darbs lejupielādei skolās īpašā sistēmā pieejams jau no plkst.8, savukārt eksāmena sākums bija plkst. 10.00.

VISC, reaģējot uz saņemto informāciju, par to ziņoja Valsts policijai, kas jau izmeklē arī latviešu valodas centralizētā eksāmena trešās daļas noplūdi. Matemātikas eksāmena kontekstā iekšējā pārbaude VISC nenotiks, jo te esot skaidrs, ka eksāmens "tīši nopludināts no izglītības iestādes".

Uz jautājumu par to, vai skolēniem nāksies eksāmenu pārkārtot, VISC norādīja, ka skolēniem skolas vadības veikto pārkāpumu dēļ nebūs jācieš. Savukārt iespējamie sodi personām, kas eksāmenu nopludināja, ir Valsts policijas kompetences jautājums.

VISC pauda, ka kādu brīdi eksāmena dienā uzdevumi cirkulējuši arī sociālajā tīklā "Twitter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!