Foto: LETA

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa otrdien tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā apmierināja apsūdzētā būveksperta Andra Gulbja aizstāvja Dmitrija Skačkova pieteikto lūgumu par tehnisko ekspertīzi atzinumam par būvprojekta būvkonstrukciju daļas risinājumiem.

Skačkovs savu lūgumu tiesā bija pieteicis 2. maijā. Skačkovs tiesā skaidroja, ka 11. aprīļa tiesas sēdē pēc aizstāvības lūguma pārbaudīts tehniskā projekta sējums, kurā ir Gulbja atzinums par būvprojekta būvkonstrukciju daļas principiālajiem risinājumiem.

Advokāts lūdza tiesu pārliecināties, ka dokuments ir kopija, nevis oriģināls, to pamatojot, ka tas pierādītu, ka apsūdzētā Gulbja sniegtais atzinums iestrādāts būvprojekta variantos, kas izstrādāti jau pēc tā sniegšanas. Savukārt no tā izrietētu, ka Gulbis šo būvekspertīzi nekad nav veicis.

Tiesa, uzklausījusi lietas dalībniekus, uz stundu pasludināja pārtraukumu, lai pieņemtu lēmumu par Skačkova pieteikto lūgumu. Pēc pārtraukuma tiesa paziņojusi, ka lēmusi apmierināt advokāta pieteikto lūgumu un noteikt ekspertīzi, lai noskaidrotu, vai dokuments ir kopija vai oriģināls.

Tāpat tiesa otrdien apmierināja vienas cietušajās personas iepriekš pieteikto lūgumu par medicīniskās dokumentācijas par pašreizējo veselības stāvokli pievienošanu lietas materiāliem. Tiesa lēma šos dokumentus pievienot lietas materiāliem.

Jau ziņots, ka otrdien uz tiesas sēdi nebija ieradies aicinātais eksperts, tiesai iepriekš darot zināmu šo faktu. Uz tiesas sēdi aicinātais eksperts Aigars Ūdris iepriekš tiesu informējis, ka 30. maijā liecību sniegšana ir problemātiska, jo viņš ir uzņēmies no Rīgas Tehniskās universitātes puses (RTU) veikt pārbaudes Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) objektā, apsekojot sijas un sliedes.

Eksperts tiesai sacījis, ka atbilstoši kalendārajam plānam otrdien no pulksten 9 jāveic siju apskate, un darbi tiek labu laiku iepriekš saskaņoti ar gan ar "Latvenergo", gan atbildīgajiem dienestiem, jo ir saistīti ar turbīnu atslēgšanu.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta ir vērienīgākā tiesas prāva Latvijas vēsturē. Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2015. gada decembrī sāka skatīt lietu, kurā sākotnēji prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas, bet kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs ir 155 miljoni eiro. Kā liecinieki krimināllietā pieteikti 144 cilvēki.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!