Foto: Saeimas administrācija
"Latvijai un Lietuvai jāturpina aktīvā sadarbība drošības un aizsardzības, kā arī transporta un enerģētikas jomās," uzsvēra priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 26. maijā, tiekoties ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Viktoru Pranckieti (Viktoras Pranckietis) Lietuvā Burbišķos (Burbiškis), portālu "Delfi" informē Saeimas preses dienesta pārstāvji.

Pārunājot reģiona drošību, Mūrniece un Prankietis norādīja, ka abas valstis intensīvi strādā NATO Varšavas samita lēmumu ieviešanā un turpinās ieguldīt savu valstu aizsardzībā. "Mums jāturpina sadarbība arī stratēģiskās komunikācijas jomā, lai cīnītos pret Krievijas informativo karu," sacīja Mūrniece un pateicās Lietuvai par atbalstu NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā.

Reģiona enerģētikas drošība ir vienlīdz svarīga, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja. Mūrniece un Pranckietis pauda stingru atbalstu reģiona dabasgāzes tirgus izveidei, kā arī elektrotīklu sinhronizācijai starp Baltijas valstīm un pārējo Eiropu. Abi parlamentu spīkeri bija vienisprātis, ka reģiona enerģētikas drošības kontekstā svarīga ir kodoldrošība.

Mūrniece un Pranckietis izteica bažas par "Nord Stream 2" projektu, uzsverot, ka tas neatbilst Enerģētikas Savienības principiem. Projektam ir ģeopolitiski nolūki un tas rada drošības apdraudējumu. "Latvija neatbalsta nekādus pasākumus savā teritorijā, kas saistīti ar "Nord Stream 2" īstenošanu," teica Mūrniece.

Abi spīkeri apsprieda arī "Rail Baltica" projektu, uzsverot, ka tā īstenošana dos gan sociālekonomiskus, gan drošības ieguvumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!