Foto: Kaspars Dobrovoļskis
Darbu uzsākusi Latvijas Jūras medicīnas centra (LJMC) jaunā Diagnostiskās radioloģijas nodaļa, kuras izveidē ieguldīti 2,23 miljoni eiro. Tā veidota kā viens no mūsdienīgākajiem un inovatīvākajiem ļaundabīgo audzēju diagnostikas un terapijas centriem Austrumeiropā, portālu "Delfi" informē LJMC pārstāvji.

Jaunizveidotajā nodaļā pacientiem ir pieejami jaunākās paaudzes onkoloģiskie izmeklējumi, izmantojot pozitronu emisijas tomogrāfa un datortomogrāfa izmeklējumus (PET/CT), kas ļauj atklāt pat niecīgas vēža šūnas cilvēku organismā un onkoloģisko saslimšanu recidīvus agrīnā stadijā. LJMC Diagnostiskās radioloģijas nodaļā būs pieejami arī citi izmeklējumi, tai skaitā magnētiskā rezonanse, datortomogrāfija, digitālā rentgenogrāfija, ultrasonogrāfija.

Diagnostiskās radioloģijas nodaļas izveides mērķis ir veicināt onkoloģisko izmeklējumu un ārstniecības pakalpojumu pieejamību Latvijā un tuvākajā reģionā, kā arī attīstīt valsts un privātā sektora sadarbību medicīnas pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem. Tas veicinās onkopacientu kvalitatīvas un darbspējīgas dzīves pagarināšanu.

"Līdz ar Diagnostiskās radioloģijas nodaļas darbības uzsākšanu esam spēruši platu soli uz priekšu onkoloģisko saslimšanu diagnostikas jomā Latvijā. PET/CT diagnostikas metode pasaulē jau ir visai bieži sastopama, bet Latvijā esam vieni no pirmajiem un retajiem, kas to piedāvās. Ļaundabīgie audzēji mūsdienās diemžēl ir ļoti izplatīta sērga, tādēļ agrīnai diagnostikai bieži vien ir izšķiroša loma slimības uzveikšanā," atklāšanā pauda LJMC valdes priekšsēdētājs Jānis Birks.

LJMC ir izveidojusies laba sadarbība ar Radiofarmācijas laboratoriju, kura šobrīd gatavo dokumentāciju ražošanas atļaujas saņemšanai. Tā ir pirmā laboratorija Baltijas reģionā, kura tehnoloģiski ir gatava radioaktīvā gallija ražošanai, nodrošinot efektīvu noteiktas klases vēža slimību diagnostiku, izmantojot PET/CT vizualizācijas metodi.

Latvijā ik gadu ļaundabīgi audzēji tiek atklāti aptuveni 11 000 iedzīvotāju, bet aptuveni 6 000 cilvēku ik gadu mirst no onkoloģiskām saslimšanām. Augstās mirstības dēļ Latvija katru gadu zaudē vidēji par 3,9% vairāk darbspējīgu cilvēku, nekā tas ir Eiropas Savienībā. Tas liecina par nepieciešamību uzlabot vēža slimnieku diagnostiku un ārstēšanu. Līdz ar LJMC Diagnostiskās radioloģijas darbības uzsākšanu Latvijas iedzīvotājiem onkoloģiskie izmeklējumi būs pieejamāki, kā arī nebūs jāmēro ceļš uz citām Eiropas valstīm.

LJMC Radioloģijas nodaļas projektu izstrādāja arhitektu birojs "Nams", būvniecības projekta īstenotāji – SIA "Selva Būve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!