Rīgas jūras līcī degušais tankkuģis "Zircon" piektdienas rītā nogādāts Rīgas ostā, savukārt Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs (TNGIIB) par notikušo sācis izmeklēšanu.

Latvijas Jūras administrācijas (LJA) sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne pastāstīja, ka administrācijas inspektori šorīt apmeklējuši ugunsgrēkā bojāto kuģi, tajā skaitā pabijuši mašīntelpā, kurā izcēlās ugunsgrēks.

Ja TNGIIB lūgs, tad LJA izmeklēšanā sadarbosies, teica Kočāne. Konkrētus ugunsgrēka iemeslus viņa atturējās minēt. "Remonts kuģim būs vajadzīgs kārtīgs, taču apkalpe ugunsgrēka brīdī noreaģēja, naftas noplūde nebija un cietuši cilvēki nav," uzsvēra Kočāne.

TNGIIB direktors Ivars Alfrēds Gaveika pastāstīja, ka kuģis Rīgas ostā ievilkts piektdienas rītā un izmeklētāji šobrīd atrodas uz kuģa.

Versijas par ugunsgrēka iemesliem šobrīd nav, jo vispirms ir nepieciešams savākt vajadzīgo informāciju no kuģa. Lielāka skaidrība par ugunsgrēka iespējamiem iemesliem varētu būt nākamās nedēļas sākumā, teica Gaveika.

Jau ziņots, ka Rīgas jūras līcī ceturtdien ap pulksten 11 izcēlās ugunsgrēks uz tankkuģa "Zircon", kurā atrodas vairāk nekā 7000 tonnas dīzeļdegvielas. Uz notikuma vietu devās krasta apsardzes kuģi "Klints" un Gaisa spēku Atbalsta bāzes helikopters Mi-17.

Ugunsgrēks izcēlās kuģa mašīntelpā un brīdī, kad tas notika, kuģī ieslēdzās ogļskābās gāzes stacionārā ugunsdzēsības sistēma. Tas nozīmē, ka tika noslēgtas telpas un izsūknēts gaiss no mašīntelpas, kurā izcēlās ugunsgrēks.

Mašīntelpas apsekošana bija iespējama vienīgi pēc pulksten 18, kad tika veikta dūmu evakuācija un skābekļa atjaunošana telpā.

Pie "Zicron" atradās patruļkuģis "Skrunda" un Rīgas brīvostas flotes velkonis "Stella" ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vienību.

Kuģis "Zircon" būvēts 1993. gadā, tas kuģo zem Latvijas karoga un mājas osta tam ir Rīga. Kuģis ugunsgrēka brīdī atradās iepretim Bērzciemam un Engurei jeb 20 līdz 30 kilometrus no Rīgas ostas vārtiem.

Kuģis bija ceļā no Rīgas uz Dāniju. Ugunsgrēkā cietušo nebija un 17 cilvēku lielās apkalpes evakuācija netika pieprasīta. Lai arī uz kuģa atrodas vairāk nekā 7000 tonnu dīzeļdegvielas un naftas produktu pārpalikumu, naftas noplūdes draudi nepastāvēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!