Ventspils pludmalē ASV jūras kājnieki izkrāvuši karatehniku, liecina informācija Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mikroblogošanas vietnē "twitter".

NBS informē, ka ASV jūras kājnieki un tehnika ierodas uz jūnijā paredzētajām starptautiskajām mācībām "Saber Strike". Video redzams, ka pie pludmales piebraucis speciāls kuģis no kura krastā nobrauc kāpurķēžu tehnika.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas pārstāve Sandra Brāle pastāstīja, ka tehnikas, tostarp tanku izkraušana notiek pludmalē Vārves pagastā tikai pāris kilometru no Ventspils. Tehnikas izkraušana paralēli notiek arī Ventspils ostā. Kopumā Ventspils novadā ieradušies vairāk nekā 400 ASV Jūras kājnieki, kuri drīzumā dosies uz Ādažu bāzi.

Vārves pagastā jau 2010.gadā šādā veidā pludmalē tika izsēdināta sabiedroto tehnika.

Šāda metode izvēlēta, lai pilnveidotu Latvijā kā uzņemošās valsts spējas sagaidīt sabiedrotos. Tehniku Vārvē un Ventspilī sāka izkraut jau pirms pāris dienām un šobrīd izkraušanas darbi turpinās. Drīzumā to pa dzelzceļu un autoceļiem nogādās Ādažos.

Plašāku informāciju par izkraujamās tehnikas daudzumu un to, kāpēc izvēlēta šāda metode transporta izkraušanā, no Aizsardzības ministrijas šobrīd neizdevās iegūt, taču arī 2010.gadā Ventspils tuvumā starptautisko mācību laikā šādā veidā izsēdināta sabiedroto tehnika.

Jau ziņots, ka no 3.jūnija līdz 15.jūnijam Latvijā notiks ASV spēku Eiropā vadītās ikgadējās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike", uz kurām aktīvi sāk ierasties sabiedroto spēku karavīri un militārā tehnika.

Mācību dalībvalstu militāro un atbalsta vienību uzņemšana visā Latvijas teritorijā notiek, izmantojot lidostas, kā arī dzelzceļa un ostu infrastruktūru.

Šogad apvienoto sauszemes un gaisa spēku mācību vadošā valsts ir Latvija. Mācībās piedalīsies vairāk nekā 2000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Polijas un Slovākijas, kā arī ASV karavīri un jūras kājnieki.

Mācības tiek rīkotas, lai pilnveidotu reģionālo stabilitāti un drošību, nostiprinātu partneru kapacitāti un veicinātu uzticību, uzlabojot sadarbību starp NATO dalībvalstu bruņotajiem spēkiem.

Turpinoties intensīvam militāro vingrinājumu un mācību posmam ne tikai Latvijā, bet arī citās Baltijas valstīs, Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka to laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lido militārās lidmašīnas un helikopteri.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!