Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien vēl nepabeidza skatīt likumprojektu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu un Muitas policiju apvienošanu, jo deputāti pagaidām nepieņēma lēmumu par VID Iekšējās drošības pārvades pārraudzību.

Iepriekš koalīcijas partijām bija domstarpības šajā jautājumā. "Vienotība" uzskata, ka VID Iekšējās drošības dienestam jābūt Iekšlietu ministrijas pakļautībā vai finanšu ministra pārraudzībā. Savukārt finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) priekšlikumi likumprojektam paredz, ka VID ģenerāldirektors ir arī izmeklēšanas iestādes vadītājs Iekšējās drošības pārvaldei.

Savukārt trešdien Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) informēja, ka šis Reiznieces-Ozolas ierosinājums tiks atsaukts, bet vietā piedāvāta cits risinājums. Arī VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule pauda, ka VID vadītājam nevajadzētu tieši strādātu ar operatīvajiem darbiniekiem un izmeklētājiem, tā būtu neveikla konstrukcijas, kas nebūtu ilgdzīvojoša. Viņa piebilda, ka VID ģenerāldirektoram būtu jāseko, lai netiktu novilcinātas lietu izskatīšanas termiņi, lai tās tiktu izmeklētas kvalitatīvi.

FM piedāvātais risinājums paredz, ka Iekšējās drošības pārvaldei ir savs vadītājs, savukārt VID ģenerāldirektors varētu saņemt informāciju par pārvaldes lietvedībā esošajām lietām. Proti, VID būtu divas izmeklēšanas iestādes - Iekšējās drošības pārvalde un apvienotā Finanšu un Muitas policija; katrai no tām būtu savs vadītājs, kas būtu tieši pakļauts VID ģenerāldirektoram, - komisijas sēdē skaidroja VID pārstāvji.

Ņemot vērā, ka šī ierosinājuma redakcija deputātiem tika izdalīta komisijas sēdes laikā, viņi mudināja par to lemt vēlāk, kad būs saņemts Ģenerālprokuratūras atzinums. Jau komisijas sēdes sākumā Saeimas Juridiskais birojs mudināja vērsties Ģenerālprokuratūra, lai konsultētos par Iekšējās drošības pārvaldes pārraudzības jautājumiem.

Deputāti darbu pie šī likumprojekta plāno noslēgt nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!